Met de verkiezingen in het verschiet zal bij de kwaliteitsmedia ongetwijfeld de inhoud voorop staan, en persoonsverheerlijking uit den boze zijn. Dus toen een Trouwcolumnist vertelde over een interview met Frans Timmermans waaruit blijkt dat bij Timmermans de inhoud zo interessant is, greep ik mijn kans. Geheel ten dienste van de lezer heb ik het hele interview geluisterd, op zoek naar de inhoud.

De linkse wolk kiest voor Frans Timmermans

De oude politiek is gevallen, leve de nieuwe politiek! Maar zo denkt niet iedereen. De linkse wolk heeft blijkbaar niet zoveel zin in verandering en koestert het verleden. Dus wat doen de restanten van de PvdA en GroenLinks? Zij halen EU-commissaris Frans Timmermans naar Nederland.

Ineens heeft Attje Kuiken geen bezwaar meer tegen ‘mannen met witte billen’ en Jesse Klaver doet bescheiden een stapje terug voor deze ‘oude witte man’. En ze hebben natuurlijk een punt. Nu zoveel partijen met vrouwelijke lijsttrekkers komen, is het juist heel divers om een blanke regent uit Brussel te halen.

‘Groot ego’

Inmiddels zijn zelfs in de kwaliteitsmedia kritische berichten verschenen over het karakter van de nieuwe lijsttrekker. Jeroen Pauw over de emospeech na het neerstorten van MH17: ‘Alles wat deze man hier zegt is gelogen.’ NRC: ‘Groot ego, kan slecht tegen kritiek.’ Maar het PvdA-icoon kan rekenen op steun in de Volkskrant en in Trouw.

Interessante inhoud

In de voormalige verzetskrant trof ik een stuk van ene Jurriën Hamer die vond dat ‘juist de inhoud’ bij Timmermans zo interessant was. Hij verwees naar een interview uit oktober 2022 bij de Correspondent. Of hij het overal mee eens was, wist hij nog niet, maar het had hem aan het denken gezet en dat, aldus Jurriën, was al een verademing.

Een interview met Timmermans? Laat ik dat eens gaan luisteren, dacht ik. Laat ik eens horen wat de man zelf te zeggen heeft. We willen het toch over inhoud hebben deze verkiezingen? We willen toch niet alsmaar oude koeien uit de sloot halen? Wie weet is Frans wel herboren en komt hij straks met nieuw elan terug naar Nederland.

Triggerwarning

Voordat ik dat interview ga bespreken, zal ik geheel in de stijl van Nederland anno 2023 een triggerwarning afgeven. Dit interview is alleen aan te raden voor idolate Timmermansfans en masochisten. Ik heb sterk de indruk dat interviewer Lex Bohlmeijer gedurende het hele gesprek op zijn knieën heeft gelegen terwijl hij aanbiddend opkeek naar zijn idool.

‘U bent zo hoog opgeklommen, zo hoog komt bijna niemand!’
‘Hoe komt het toch dat u zo on-ge-loof-lijk charismatisch bent!’
‘Uw grootvaders waren mijnwerkers, toch? Komt daar uw inspiratie vandaan?’

Zucht.
Zelfs Timmermans ging ervan stotteren, en dat zegt iets.

Geen kritische vragen

In het hele interview kon ik geen enkele kritische vraag ontdekken, en dat terwijl er zoveel aanleiding voor was. Timmermans laat achteloos vallen dat ‘goedkope energie niet meer terugkomt, tenzij we overgaan op duurzame energie…’ die volgens hem wel goedkoop is. Werkelijk? Zwaar gesubsidieerde en onbetrouwbare energie van zon en wind zijn goedkoop? Of bedoelt Frans hier de utopische waterstofplannen? Of de vervuilende biomassa? We komen het niet te weten, want Lex stelt geen vragen.

Vervolgens beweert Timmermans dat de EU juist in coronatijd zijn waarde heeft bewezen. ‘We hebben een veel hogere kwaliteit vaccins kunnen ontwikkelen, die ook voor iedereen beschikbaar zijn.’ Je zou zeggen dat dit HET moment is om een vraagje te stellen over de geheime dealtjes van Ursula von der Leyen met vaccinfabrikant Pfizer. Beste Frans, hoe zit dat met die SMS’jes van Ursula…? Maar nee, ook deze kans laat Bohlmeijer lopen.

Competente regenten

Lex smeert wel nog wat extra stroop om de mond van Timmermans, want volgens hem zit de ‘echte competentie’ bij de EU. Wel ja. Die bureaucraten die zichzelf regelmatig salarisverhoging geven en al tientallen jaren nodeloos op en neer reizen naar Straatsburg – denk aan de geldverspilling en milieubelasting! – die zijn het toppunt van competentie. En Frans spreekt dit vanzelfsprekend niet tegen, integendeel.

Wel aardig is dat Frans zichzelf tegenspreekt in dit interview. Want al die domme kiezers overzien volgens hem alles niet meer, maar vrees niet domme kiezer! Gelukkig zijn er competente mensen in Brussel die alles wel overzien. Vertrouw op hen! Laat het regeren maar aan deze experts over, dan komt alles goed. Hier spreekt de regent.

Maar later in het interview herinnert Timmermans zich ineens dat hij officieel sociaaldemocraat is. ‘Als we in een democratische samenleving die verandering op een positieve manier willen laten landen, dan moet iedereen het gevoel hebben: aan mij wordt gedacht, ik heb hier een stem in, en ik heb hier een plek in.’ Uhm… een stem? Moesten we niet alles overlaten aan die competente leiders? Of gaat het er alleen maar om dat mensen het gevoel hebben dat ze een stem hebben?

Poetin en Oekraïne

Als Frans Poetin gaat analyseren heb ik moeite mijn lachen in te houden, want ik weet nog heel goed wat zijn eerste reactie was op de inval in Oekraïne: Poetin wil de aandacht afleiden van zijn klimaatprobleem! Tuurlijk. De wereld draait om Timmermans, dus die inval in Oekraïne moest wel met Frans te maken hebben. Van daaruit geredeneerd was de enige mogelijke conclusie: Poetin voelde de hete adem van de klimaatpaus in zijn nek!

Niet dat alles onzin is wat Frans over Poetin zegt – af en toe denk ik dat hij stiekem Wierd Duk leest – maar over de aanleiding van de Oekraïnecrisis is hij weer hopeloos eenzijdig. Niets over het gestook van de VS en de expansiedrift van de NAVO en de EU, nee, er is maar één oorzaak voor de inval in Oekraïne: de machtswellust van Poetin die het groot-Russische rijk wil herstellen.

Vleierij

Wat dit interview vooral zo weerzinwekkend maakt is nog niet eens wat Timmermans vertelt, maar vooral de kruiperige houding van Bohlmeijer. Even letterlijk: ‘Je hebt mensen zoals jij nodig die dat verhaal overtuigend brengen. Wat is nou de bron van jouw charisma?’ Zelfs zijne Fransheid gaat hiervan stotteren, en dan doet Lex er nog een schepje bovenop: ‘Iedereen noemt dat, hè? Met wie ik spreek over Frans.’ Je vraagt je af in wat voor kringen Lex verkeert…

En er kan altijd nog stroop bij. Het is algemeen bekend hoe graag Frans zich laat voorstaan op zijn afstamming van mijnwerkers, maar Bohlmeijer zoekt vanzelfsprekend dit platgetreden paadje op. ‘Ik denk ook wel eens, dit is de kleinzoon van twee mijnwerkers… die je nooit vergeten bent, denk ik.’ Hoeveel te ver kan je gaan in het oplepelen van clichés? Zelfs Frans zegt: ‘Ze verwijten me altijd, daar begint-ie weer over z’n opa’s…’

Op het moment dat Frans Timmermans zelf probeert de vleierij een beetje te matigen, weet je hoe erg het ermee gesteld is. Overigens kan de PvdA’er het natuurlijk toch niet laten: ‘Maar dat is wel mijn inspiratie!’ waarna een roerend verhaal volgt over zijn eenvoudige afkomst. Dat buigt hij dan weer handig om naar hoe hij iedereen verheffing gunt, maar je voelt hem bijna denken: o ja, ik moest sociaal zijn…

Nog steeds geen kritische vragen

Op aangeven van Bohlmeijer gooit hij er nog een dosis klimaatalarmisme in: ‘Onze kinderen gaan oorlogen voeren om water, om eten, als we niet ons gedrag veranderen.’ Hier had ik graag even een paar kritische vragen gehoord over de keus van Frans om vervuilende biomassa te promoten en schone kernenergie te boycotten, maar ja. Daar is dit interview niet voor bedoeld.

Het is bijna niet te geloven dat iemand drie kwartier met een politicus kan spreken zonder ook maar één relevante vraag te stellen. Maar Lex Bohlmeijer krijgt het voor elkaar, met dank aan de Correspondent. Fijn voor hem dat hij zijn idool heeft mogen ontmoeten, maar veel wijzer worden de luisteraars er niet van.

Hopen op inhoud

En over dit interview schreef Jurriën Hamer afgelopen week in Trouw dat ‘juist de inhoud’ interessant is bij Timmermans… Hamer vermeldde ook nog dat hij – waarschijnlijk als enige Nederlander – niet wist dat Frans afstamde van mijnwerkers. Zucht. Deze Jurriën Hamer vervangt Sylvain Ephimenco, die met vakantie is. Moge Ephimenco snel terugkomen.

Overigens is alle hoop nog niet verloren, want Timmermans zei tegen Bohlmeijer dat democratie alleen maar kan overleven als je in debat gaat, ook met mensen die ‘onaangename’ standpunten hebben. Dit lijkt mij een open uitnodiging aan mensen als Jeroen Pauw, Fidan Ekiz, Fenna Swart en Ronald Plasterk. Die hebben in de ogen van Frans vast ‘onaangename meningen’, en ik verheug me nu al op diepgaande interviews en inhoudelijk debat.

Want als het werkelijk over inhoud gaat, kan dat toch nog interessant worden.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.