De Nederlandse media doen verslag van de rechtszaken tegen Donald Trump, maar bagatelliseren of negeren de problemen van Joe Biden. En dat terwijl steeds meer aanwijzingen opduiken dat president Biden enorm corrupt is en gedekt wordt door veel medeplichtigen in de Amerikaanse instituties. Een overzicht.

Hunter Biden

Mondjesmaat begint ook in Nederland wat nieuws door te sijpelen over de dubieuze praktijken van Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden. De mislukte plea deal van Hunter – waardoor hij zelfs beschermd zou worden tegen andere aanklachten – was dan ook niet te negeren: het was de eerste keer dat een zoon van een zittend president is aangeklaagd vanwege een misdrijf.

Maar in vrijwel alle media – gunstige uitzondering: de Telegraaf – leest u niets over de belangrijkste beschuldigingen tegen Hunter, en ook niets over de steeds ernstiger verdenkingen tegen Joe Biden zelf. Joe wordt nog steeds afgeschilderd als de liefdevolle vader die bezorgd is om zijn dolende zoon.

Alleen is die zoon geen kwetsbare tiener, maar een man van 53 die al decennialang op raadselachtige wijze miljoenen verdient, terwijl hij een liederlijk leven leidt met drugs en hoeren. De hamvraag is dan natuurlijk: hoe kan een drugsverslaafde crimineel zonder waarneembare capaciteiten miljoenen verdienen?

Dat kan als die crimineel de naam Biden draagt. Welkom in de wereld van de influence peddling.

Influence peddling

Influence peddling is handel in invloed. Politici behoren natuurlijk hun land te dienen, maar de verleiding om misbruik van hun positie te maken, ligt altijd op de loer. Daarom zijn er ook in de VS wetten tegen omkoping; zo is het verboden om een lid van het Amerikaans congres – of de president – meer dan honderd dollar te schenken. Maar… niets staat de gulle gevers in de weg om miljoenen te schenken aan familieleden van politici.

Dergelijke familieleden krijgen uitermate voordelige contracten en goedbetaalde baantjes waar ze vrijwel niets voor hoeven te doen. Ook richten sommige politici stichtingen op voor goede doelen waar vervolgens verbazend hoge donaties aan worden gedaan. Al dat geld wordt natuurlijk niet zomaar geschonken, de politici moeten een tegenprestatie leveren: hun invloed aanwenden om de gevers te bevoordelen en problemen voor hen op te lossen.

De Biden Crime Family

In november 2022 kregen de Republikeinen een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, wat hen de gelegenheid gaf om onderzoeken te starten, vergelijkbaar met onze parlementaire enquêtes. In mei 2023 kwam de House Oversight Committee met de eerste resultaten van een onderzoek naar de familie Biden: negen familieleden hadden via schimmige constructies miljoenen ontvangen van buitenlandse bronnen, vooral uit China en Roemenië.

Is hiermee onomstotelijk bewezen dat Joe Biden met zijn familie een crimineel verdienmodel heeft opgezet? Nee, maar het is wel aanwijzing nummer zoveel op de stapel. Herinner u hoe al in oktober 2020 de New York Post e-mails naar buiten bracht – het verhaal van Hunters laptop – die op corruptie wezen, en hoe één van de geadresseerden daarna bij Tucker Carlson bevestigde dat Joe Biden betrokken was bij de zaakjes van zijn zoon Hunter en er goed aan verdiende.

Het hele systeem is corrupt

En sindsdien is er nog veel meer naar buiten gekomen. Om te beginnen hebben de ‘kwaliteitsmedia’ inmiddels toegegeven dat de beruchte laptop echt van Hunter was, en het materiaal erop authentiek. Inmiddels is ook bekend geworden dat topmedewerkers van de inlichtingendiensten ten onrechte gesuggereerd hadden dat het hier om Russische desinformatie ging, en dat zij dit deden na een hint van Anthony Blinken, nu de minister van Buitenlandse Zaken van Joe Biden.

En dat is nog niet alles. De FBI had de veelbesproken laptop al sinds december 2019 in bezit, maar verhinderde medewerkers om te bevestigen dat het materiaal erop echt was. En het onderzoek van de belastingdienst naar Hunter Biden werd zo zwaar gehinderd, dat zowel het hoofd van het onderzoeksteam als zijn adjunct eerst intern geklaagd hebben, en uiteindelijk als klokkenluiders getuigd hebben voor het congres.

Burisma

Wat denkt u, zou dit al genoeg aanleiding zijn voor grote koppen in onze kranten? Voor analyses in onze kwaliteitsmedia? Maar wacht, er is nog meer. Op maandag 31 juli 2023 getuigde Devon Archer voor het congres. Wie is Devon Archer? Hij is een goede vriend en zakenpartner van Hunter Biden die samen met hem in de raad van bestuur van de Oekraïense energiemaatschappij Burisma zat.

Devon Archer getuigde onder ede dat Joe en Hunter Biden samenwerkten om geld te verdienen aan de invloed van Joe. Archer had zelf meegemaakt dat Joe tientallen keren contact had met dubieuze zakenrelaties van Hunter, telefonisch en in levende lijve. Erger nog, Archer vertelde dat Burisma de hulp van Joe Biden had ingeroepen om van Viktor Shokin af te komen.

Viktor Shokin was een aanklager die onderzoek deed naar corruptie bij Burisma. Dat Archer over dit onderzoek vertelde was ook schokkend, want dit is lang ontkend. En dit onderzoek is belangrijk omdat dit in zou houden dat Shokin corruptie (van Biden?) aan het licht dreigde te brengen. Joe kan niet ontkennen dat hij als vicepresident Oekraïne onder druk heeft gezet om Shokin te ontslaan, want hij schepte er in het openbaar over op, zie onderstaand filmpje.

Het Oekraïne impeachment van Trump

Misschien heeft u dit filmpje wel eens eerder gezien, het gaat namelijk al een paar jaar rond. Het speelde een rol bij het Oekraïne impeachment van Donald Trump (december 2019 tot februari 2020). Nadat de beschuldigingen over samenwerking met de Russen op niets gebaseerd bleken – zie mijn bespreking van het Durhamrapport – beschuldigden de Democraten Trump van druk op Oekraïne om zijn eigen herverkiezing veilig te stellen.

Wat had Trump gedaan? Hij had in juli 2019 president Zelensky van Oekraïne gebeld om hem te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. In dat gesprek vroeg hij naar bemoeienis van Oekraïne met de Amerikaanse verkiezingen van 2016, maar ook informeerde hij naar de toestand rond Burisma. Hij wees op het filmpje van Biden en vroeg Zelensky om te kijken wat daar precies gebeurd was.

Trump werd ervan beschuldigd zijn macht als president gebruikt te hebben om Oekraïne onder druk te zetten, eigenlijk precies op de manier waar Joe Biden mee gepronkt had. Trump zou geld en militaire hulp hebben achtergehouden. Alleen stelde Zelensky dat hij geen druk had gevoeld, de Oekraïners wisten niet dat de hulp vertraagd was, en de hulp was wel gegeven.

Het Oekraïne impeachment van Trump ontaardde destijds in een onsmakelijk tweegevecht tussen Democraten en Republikeinen, en liep na de start in het Huis van afgevaardigden – waar de Democraten de meerderheid hadden – vast in de senaat, waar de Republikeinen de meerderheid hadden. Het had weinig te maken met waarheidsvinding.

Partijpolitiek

Momenteel liggen Biden en Trump allebei onder vuur, maar de mate waarin zij vervolgd worden is nogal verschillend. Bepalend lijkt niet wat zij nu eigenlijk misdaan hebben, maar wat er achter de schermen gebeurt. Daar vindt Joe het establishment aan zijn zijde, terwijl Trump altijd al de ongewenste indringer was.

Aanhangers van Trump maakten een tijdlijn van de aanklachten tegen hem, die steeds net op tijd lijken te komen om de aandacht af te leiden van de problemen van Biden.

De Amerikaanse media

Dat de zogenaamde kwaliteitsmedia in de VS nog steeds achter Joe Biden staan, is voor veel Amerikanen eerder een bewijs van de corruptie van Biden dan van zijn onschuld. Tenslotte hebben deze media jarenlang alle complottheorieën over de vermeende samenwerking van Trump met de Russen verspreid, de BLM-rellen gebagatelliseerd en de rellen bij het Capitool op 6 januari 2021 opgeblazen.

Die partijdige verslaggeving heeft het vertrouwen in deze media geen goed gedaan. Overigens beginnen nu ook deze kwaliteitsmedia schoorvoetend toe te geven dat de verhalen van Joe Biden niet kloppen, en dat het er toch op lijkt dat de president en zijn zoon corrupt zijn.

Onbegrip in de Nederlandse media

De Nederlandse media houden zich bijna alleen maar bezig met alle aanklachten tegen Trump, en negeren de berichten over Biden, al verschijnen er soms wel verbaasde columns over de Amerikaanse peilingen. Hoe bestaat het toch dat Trump nog altijd zoveel aanhang heeft? Dat kan volgens mensen als Ian Buruma (NRC) alleen maar liggen aan complotdenken en een hang naar totalitarisme.

Waarom dit Biden erger raakt dan Trump

Wat mensen als Buruma over het hoofd zien, is wat het eigenlijke draagvlak van deze twee politici is. Trump dankt zijn populariteit aan een dikke middelvinger naar het establishment, en alle – vaak politiek gemotiveerde – rechtszaken tegen hem maken zijn positie alleen maar sterker. Zijn aanhangers vergeven hem zijn misstappen omdat hij de hypocrisie van de machthebbers blootlegt.

Biden wil de fatsoenlijke tegenpool van Trump zijn, en verliest nu per dag geloofwaardigheid. Hij heeft jaren ontkend dat hij ooit met Hunter gesproken heeft over diens zaken, en dat is al langzaam bijgebogen naar ‘dat hij nooit zaken heeft gedaan met Hunter.’ Maar de IRS-agenten mochten van hun meerderen geen onderzoek doen naar alles wat in de richting van Joe wees. Voor iemand die zich presenteert als het fatsoenlijke alternatief, zijn dergelijke onthullingen enorm schadelijk.

De verkiezingen van 2024

Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat de verkiezingsstrijd in 2024 weer tussen Joe Biden en Donald Trump zal gaan, en dat is een drama voor de VS.

Biden is geen schaduw meer van de gewiekste politicus die hij ooit was, en al is elk serieus onderzoek tot nu toe geblokkeerd, het lijkt onvermijdelijk dat zijn corruptie grondig onderzocht gaat worden. Als hij zijn huidige termijn voltooit zonder afgezet te worden, zal een mogelijk impeachment als een zwaard van Damocles boven zijn tweede termijn hangen.

Trump is vier jaar jonger dan Biden, maar zal in november 2024 toch ook al 78 jaar zijn. Bovendien gaat Trump nu anders de strijd in dan in 2016. Destijds had hij plannen voor de VS, maar na de jarenlange hetze tegen hem lijkt hij vooral plannen te hebben om wraak te nemen op zijn kwelgeesten. Daarbij is het niet uitgesloten dat zijn tegenstanders hem toch nog ergens op veroordeeld kunnen krijgen, want hij heeft fouten gemaakt.

Sommige commentatoren maken al cynische grappen over hoe ze allebei in de gevangenis zullen zitten en hun campagne vanuit hun cel zullen moeten voeren. Het zou een passend beeld zijn bij de aftakeling van de Amerikaanse democratie.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.