Liegende journalisten kunnen veel kwaad doen, en in de VS-verslaggeving in Nederland zijn deze lieden oververtegenwoordigd. Het maakt niet uit hoe vaak je hun leugens aan de kaak stelt, ze hebben niet de bedoeling om integer te zijn. De veelzeggende stilte na de publicatie van de TwitterFiles heeft dat definitief duidelijk gemaakt. Inmiddels heb ik de hoop opgegeven dat het nog goed gaat komen met de VS-verslaggeving in dit land.

Sinds begin december heb ik zestien afleveringen van de TwitterFiles vertaald en er vijf opiniestukken over geschreven. Van die vijf opiniestukken waren er vier geheel of gedeeltelijk factchecks van het knoeiwerk van de mainstream media. Dit waren de zogenaamd betrouwbare media: NOS, Nieuwsuur, RTL, NRC, Trouw en Volkskrant.

Verwrongen weergave

In 2018 ben ik stukken gaan schrijven, en het allereerste stuk dat ik schreef ging over de benoeming van Brett Kavanaugh. Waarom? Omdat ik via andere kanalen het Amerikaanse nieuws volgde en in Nederlandse media alleen maar verwrongen weergaven zag. Sindsdien heb ik tientallen verhalen over de Amerikaanse politiek geschreven. Niet omdat ik dat zo graag doe, maar omdat ik gek word van de VS-verslaggeving in dit land.

Over de VS-correspondenten van de Volkskrant schreef ik in november 2018: “Als we ervan uitgaan dat deze correspondenten wel competent zijn – laten we aannemen dat de Volkskrant competente mensen in dienst heeft – dan kan ik maar één verklaring bedenken voor hun armoedige verslaggeving: deze heren poedelen liever in het lauwe badje van het groepsdenken dan dat ze zwemmen in de ruwe branding van de realiteit.”

Beter geen informatie dan deze leugens

Destijds vond ik mezelf nog tamelijk brutaal dat ik dit schreef, inmiddels denk ik dat ik nog te vriendelijk was. De VS-verslaggeving in Nederland is niet gewoon slecht, maar opzettelijk leugenachtig en insinuerend. Er zit geen greintje waarheid of integriteit in; het zijn halve waarheden en hele leugens. En waarom? De motieven van deze verslaggevers interesseren me niet eens meer. De gevolgen van hun broddelwerk zijn te ernstig.

Als alle redacties in Nederland per direct zouden stoppen met verslaggeving over de VS zouden de Nederlandse burgers beter geïnformeerd zijn dan nu. De hemel zij dank dat de Telegraaf nog een paar goede columnisten in dienst heeft, anders waren we helemaal aan de wolven overgeleverd. Maar volgens ‘beschaafd’ Nederland is de Telegraaf een sensatiekrant die FouT waS in De OorLoG.

Wie echt fout zijn – niet 80 jaar geleden, maar hier en nu – dat zijn de lieden die de zwaar overschatte Washington Post, New York Times en CNN overschrijven, en dan doen alsof ze het publiek geïnformeerd hebben. Ooit waren deze media inderdaad kwaliteitsmedia, maar nu zijn ze vergane glorie. De Pulitzerprijs die de twee ‘topkranten’ kregen voor hun leugenachtige verslaggeving over het Muelleronderzoek was een aanfluiting.

Voorkauwen en hersenspoelen

De Nederlandse VS-correspondenten brengen geen nieuws, maar vooroordelen. Op magische wijze weten zij dat Democraten per definitie superieur zijn aan Republikeinen, en dat Fox News per definitie liegt. Het maakt niet uit of Fox News – of welke als fout gelabelde nieuwsbron dan ook – het bewijsmateriaal erbij levert: Fox News = fout. Zelf nadenken is niet meer nodig, dat hebben ze uitbesteed aan ‘de autoriteiten’ die hen voorkauwen wat ze horen te vertellen.

Die autoriteiten zijn de meest extreme Democratisch gezinde media. Al roepen die maar iets vanuit hun onderbuik, al baseren ze zich op anonieme bronnen – of zelfs geen bronnen – hun woorden zijn nectar en ambrozijn en worden eerbiedig doorgegeven in de Nederlandse media. Als keihard bewezen wordt dat deze media liegen, zijn onze VS-correspondenten Oost-Indisch doof. Pas als hun grote voorbeelden zelf toegeven dat ze fout zaten, is er een kleine kans dat Nederland het te weten komt.

Het resultaat van deze ‘verslaggeving’? Een gehersenspoelde bevolking. In de VS is tenminste nog de helft van de media een andere mening toegedaan, en kunnen mensen zich informeren. In Nederland zijn nieuwsconsumenten kansloos, en de meesten hebben het al lang opgegeven. Als je ze ’s nachts om drie uur wakker maakt en TRUMP zegt, beginnen ze panisch te gillen. De gevolgen van deze hersenspoeling brengen de correspondenten vervolgens als nieuws.

Nepnieuws en complottheorieën

Voor wie zelf kon volgen wat er in de VS gebeurde, is al jaren duidelijk dat de Democratisch gezinde media massaal complottheorieën en nepnieuws promoten, en ten overvloede leveren de TwitterFiles daar nog eens extra bewijs van. Even dacht ik dat nu de VS-correspondenten toch eindelijk zouden beseffen dat het tijd wordt voor reflectie en goede voornemens, maar zelfs dat blijkt al te veel gevraagd.

Nu zij – voor de zoveelste keer in navolging van corrupte Amerikaanse media – gekozen hebben voor het doodzwijgen van de TwitterFiles, is in elk geval duidelijk waar ze staan. Ze zijn geen journalisten, maar propagandisten. En ze zullen cynisch doorgaan met het voeren van leugens aan een al volledig misleide bevolking.

Ik heb er geen enkel vertrouwen meer in dat deze heren en dames ooit hun geweten nog terugvinden.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.