Afgelopen zaterdag hield de Amerikaanse president Joe Biden een speech in Warschau die hij eindigde met de woorden: “For god’s sake, this man can not remain in power!” Hij sprak over de Russische leider Vladimir Poetin. Dit was een duidelijke oproep tot regime change en een prima excuus voor Poetin om te escaleren. Werd deze kolossale blunder van Biden veroorzaakt door dementie?

Russische desinformatie

Wie Nederlandse kranten doorbladert, zou niet denken dat Biden mogelijk aan het dementeren is. Alleen de alternatieve media – volgens onze dierbare overheid de ‘junknieuwsmedia’ – schrijven hierover. Bij het Belgische Knack vond ik zelfs een stuk uit september 2020 waarin gesteld werd dat nieuws hierover ‘Russische desinformatie’ was. Persoonlijk zou ik de term ‘Russische desinformatie’ heel wat serieuzer nemen als die niet telkens weer geplakt werd op nieuws dat onze regeringen niet uitkomt…

Vroege zorgen over dementie Biden

Al lezen we het dan niet in de Nederlandse mainstream media, er zijn al veel langer zorgen over de vermeende aftakeling van Biden. Lees vooral even dit stuk uit maart 2020 waarin talloze voorbeelden – met videobewijs – staan van zijn vreemde uitspraken. Het gaat niet alleen om onsamenhangende verhalen, maar ook om bizar racisme, namen vergeten, plaatsen en personen verwisselen en in het algemeen bijzonder ongepaste dingen zeggen.

Presidentskandidaat Biden

Je zou denken dat een Alzheimerpatiënt niet op eigen kracht president van de Verenigde Staten kan worden, en dat kan inderdaad niet. Maar Biden heeft dit dan ook niet op eigen kracht gepresteerd. In januari 2020 hoorden supporters van de linkse Bernie Sanders dat de top van de Democratische partij al besloten had wie de presidentskandidaat ging worden: Joe Biden. Het was een herhaling van 2016 toen Sanders plaats moest maken voor Hillary Clinton.

De top van de Democratische partij had dus liever een mogelijk demente kandidaat, dan Bernie Sanders die er eigen ideeën op na hield. Deze keus spreekt eigenlijk al voor zich. Blijkbaar was het niet de bedoeling dat de toekomstige president de leiding zou hebben; voor die functie was alleen een gezicht nodig, iemand die zou doen wat hem gezegd werd. En wie is dan beter geschikt dan een bekende politicus die ze niet allemaal meer op een rijtje heeft, maar nog genoeg eerzucht heeft om het baantje te willen?

Basement Biden

Het was voor journalisten tijdens de campagne moeilijk om te achterhalen of Biden nu werkelijk achteruit ging, want ze kregen hem nauwelijks te zien. Normaal gesproken reist een presidentskandidaat het hele land door, spreekt zijn aanhangers toe, en beantwoordt vragen van journalisten. Maar het was coronacrisis en uit veiligheidsoverwegingen voerde Joe campagne vanuit zijn kelder. Dit leverde hem de spottende bijnaam Basement Biden op, maar ook een unieke bescherming tegen onderzoekende blikken.

Een andere bescherming die Biden kreeg was de onvoorwaardelijke steun van het Amerikaanse establishment. Het enige wat hij daarvoor hoefde te doen was: niet Trump zijn. Elk negatief nieuws over Trump werd uitvergroot, negatief nieuws over Biden werd gebagatelliseerd of zelfs gecensureerd. De verkiezingen zelf hadden de meest afwijkende uitslagen ooit, maar vragen daarover waren niet welkom. En op die golven werd Biden het Witte Huis in gedragen.

Geen vragen van journalisten

Zowel tijdens zijn campagne als in het begin van zijn presidentschap werd Biden afgeschermd voor journalisten. Er waren nauwelijks interviews of persconferenties, en als er al persconferenties waren, dan werden de vragen na afloop strikt gereguleerd.

Afghanistan

De terugtrekking uit Afghanistan in de zomer van 2021 zorgde dat Biden wel voor de dag moest komen. Op 8 juli 2021 hield hij een persconferentie waarin hij de ene na de andere stoere uitspraak deed over de kracht van de Amerikaanse strijdkrachten en het Afghaanse leger. Kort daarna werden zijn woorden gelogenstraft door de snelle opmars van de Taliban. De populariteit van Biden kelderde en de media werden een stuk kritischer op de president.

Irritatie bij de media

Bij journalisten was al langer irritatie over het afschermen van Biden, en na de chaotische terugtrekking uit Afghanistan kwam deze ergernis meer naar buiten. Ook journalisten van Democratisch gezinde media klaagden nu dat Biden geen vragen beantwoordde. Dat gold niet alleen voor vragen over Afghanistan, maar ook over de immigratiecrisis aan de Mexicaanse grens en over boostervaccins. Zij wezen op het verschil met andere leiders – zoals Boris Johnson – die wel vragen beantwoordden.

Met name de rol van de assistenten van Biden – die hem tegenhielden als hij toch vragen wilde beantwoorden – riep steeds meer ergernis op. In de rechtse media werd al langer over ‘handlers’ gesproken met als spottende ondertoon dat deze ‘begeleiders’ in wezen de oppassers van een demente man waren. Inmiddels gebruiken ook niet-rechtse journalisten deze term, zoals Blumenthal in onderstaande tweet na de blunder van Biden in Warschau.

Kinderen en dronkaards (en Alzheimerpatiënten) zeggen de waarheid

In deze tweet komt nog een andere verdenking naar voren. Stel dat Biden door zijn dementie minder remmingen heeft, maar wel bij geheim overleg zit omdat hij nu eenmaal de president is. Dan is hij in staat – en deed dat nu misschien ook – om de geheime agenda te verraden die uit diplomatieke overwegingen maar beter verborgen kan blijven. Want al zou het doel zijn om Poetin weg te krijgen, het is bepaald niet verstandig om dit openlijk te zeggen.

Zoals de Franse president Macron zei: “Dat zijn niet woorden die ik zou gebruiken, want ik ben in gesprek met Poetin.(…) Ons doel is de oorlog te stoppen zonder zelf in oorlog te raken. Om dat te bereiken moet je de zaak niet laten escaleren: niet met woorden en ook niet met daden. Wij Europeanen moeten elke vorm van escalatie voorkomen.”

Er zijn een hoop kortzichtige lieden die zwartwit denken, ook onder Nederlandse (oud)politici die beter zouden moeten weten. Poetin is slecht! Oekraïne is goed! Poetin moet weg, dan komt alles goed! Deze simplistische visie houdt geen rekening met de realiteit, en het is goed dat er tenminste nog politici als Macron zijn die dit beseffen.

Overigens was dit niet de eerste keer dat Biden opruiende taal uitsloeg in deze precaire situatie. Het Democratisch gezinde CNN somde op dat dit al de derde keer in korte tijd was dat hij door zijn eigen mensen gecorrigeerd moest worden.

De VS zijn belangrijk voor ons

Sommige mensen klagen wel eens dat wij in Nederland te veel gericht zijn op de Verenigde Staten. In zekere zin is dat wel waar, vooral als het gaat om dubieuze modeverschijnselen – zoals de woke hysterie – die makkelijk naar ons overwaaien. Maar nu de wereld balanceert op het randje van een Derde Wereldoorlog, blijkt eens te meer hoe belangrijk zelfs de binnenlandse politiek van de VS voor ons is. Het doet ertoe, ook voor ons, wie de president van het machtigste land ter wereld is.

Een demente president is een groot gevaar

Heeft de top van de Democratische partij werkelijk een volkomen onverantwoord besluit genomen door een dementerende politicus als marionet te installeren? Het zou getuigen van ongelooflijk cynisme, maar het begint er wel op te lijken. Een vriendelijk, vertrouwd gezicht om aan de kiezers te laten zien, terwijl deze marionet vanwege zijn afnemende vermogens de ware machthebbers niet in de weg zal lopen.

Maar demente mensen kunnen volstrekt onvoorspelbaar worden. Zoals Yanis Varoufakis – de Griekse oud-minister van financiën – het stelt: een president die tijdens een gruwelijke oorlog zomaar dingen roept, en vervolgens gecorrigeerd moet worden door zijn paniekerige assistenten, die is een groot gevaar voor ons allemaal. Want als Poetin werkelijk in het nauw zit, kan hij de agressieve taal van Biden gebruiken als rechtvaardiging voor verdere escalatie.

Joe Biden moet onderzocht worden en misschien afgezet

Joe Biden is altijd al berucht geweest om zijn dubieuze uitspraken. Hij heeft vaak gelogen, hij deed al veel langer racistische uitspraken, en er zijn aanwijzingen dat hij enorm corrupt is. Het onderzoek naar Hunter Biden kan niet los gezien worden van de president zelf. Maar een corrupte president die helder denkt, is nog altijd beter dan een corrupte president die de greep op de realiteit kwijt is.

Het is nog steeds niet onomstotelijk bewezen dat Biden werkelijk dement is, hoeveel aanwijzingen er ook zijn. Maar als de mensen om hem heen een beetje verantwoordelijkheidsbesef hebben, zullen ze hem laten onderzoeken en desnoods uit de macht ontzetten. De Amerikaanse grondwet voorziet in die mogelijkheid.

In dat geval wordt Kamala Harris president, ook bepaald niet iets om naar uit te zien. Maar dat is beter dan wachten op een fatale blunder van een president die niet meer toerekeningsvatbaar is.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike op Twitter.