Wij Nederlanders vinden onszelf wel eens een nuchter volkje. Er zijn momenten dat ik – hoe zal ik het eens zeggen – dat niet zo herken.
Iedereen die zich afgelopen week mateloos heeft opgewonden over de behandeling van Thierry Baudet zou ik willen aanraden om deze verkoelende column te lezen, want af en toe slaat de verkiezingskoorts wel erg hard toe.

Een ‘linkse’ cabaretier

De laatste koortsaanval begon met een bijzonder smakeloze ‘roast’ van Martijn Koning. Poging tot roast kan ik beter zeggen, want veel stelde het niet voor. Koning was ingehuurd als cabaretier van de dag om Thierry Baudet even voor schut te zetten, maar was zo grof dat Baudet halverwege opstond en vertrok.
Koning vond het nodig om de Joodse verloofde en de Indonesische voorouders van Baudet erbij te halen, en probeerde een link te leggen met de FvD-kiezers die in zijn wereldbeeld blijkbaar allemaal racisten en antisemieten zijn. Wat er grappig aan was, kon niemand vertellen, maar de woede was groot.

Eva Jinek bood direct na de uitzending Baudet haar excuses aan en Floor Bremer – politiek verslaggever RTL Nieuws – nam de volgende ochtend afstand met deze tweet: Nog even over de uitzending #jinek: ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud. Veel tegenstanders van Baudet veroordeelden op Twitter het optreden van Martijn Koning, en de paar figuren die nog riepen dat het ‘grappig’ was of ‘moest kunnen’ kregen behoorlijk tegengas.

Hogere versnelling

Maar toen. De FvD-achterban roerde zich behoorlijk op Twitter en velen die zich eerder van Baudet afgekeerd hadden, bekenden dat ze nu toch weer een stem op hem overwogen. Intussen werd het filmpje massaal gedeeld.

Een (bijna) naamgenoot van Martijn Koning werd zo belaagd door boze FvD-fans dat hij ging uitleggen dat hij niet DIE Martijn was. Gelukkig pakte hij het met humor op. Hey. Twitter. Dank voor alle haattweets n.a.v. #Jinek, maar dat was @MartijnK0ning. Niet ik. Klopt, ik heb ook een spleetje tussen m’n tanden, maar daar houdt dan ook elke gelijkenis op. Want ik ben geen cabaretier, maar heel soms wél grappig. Een beetje. Vind ik. Ok groetjes. Waarna hij nog een poster met knipoog plaatste en duizenden likes ving.

Maar daarmee was de druk nog niet van de ketel.

Denk aan Fortuyn!

Velen maakten de vergelijking met de demonisering van Pim Fortuyn. Als Baudet ook maar een haar gekrenkt zou worden, dan was Koning verantwoordelijk! Hoe terecht was de vergelijking met Fortuyn?

Hier een paar termen die Fortuyn destijds naar zijn hoofd kreeg van collega-politici.
Pim Fortuyn is een extreem rechtse uitgesproken nationalistische en isolationistische populist. (Paul Rosenmöller, GroenLinks)
Fortuyn is een Eichmann. Fortuyn is een Untermensch. Fortuyn is een zeer minderwaardig mens. (Marcel van Dam, PvdA)
Fortuyn is een gevaar voor het land. Fortuyn is een gevaar voor de samenleving. Fortuyn is asociaal. (Wim Kok, PvdA)
Fortuyn is echt gek geworden, levensgevaarlijk wat hij doet. (Rogier van Boxtel, D66)
Het is een charlatan. Een rattenvanger. (Jan Marijnissen, SP)
Fortuyn is een gevaarlijk man. Fortuyn bedriegt het volk. (Gerrit Zalm, VVD)

En sommige columnisten maakten het nog bonter.
Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk AIDS krijgt. (Matty Verkamman, Trouw)
Pim Fortuyn is definitief de Mussolini, de Duce, van de eenentwintigste eeuw geworden en men zal op zoek moeten naar een betrouwbaar onderduikadres. (Jan Blokker, Volkskrant)
Fortuyn is een fascistisch kopstuk. Fortuyn hoort in het rijtje van recente fascistische kopstukken – Haider, De Winter, Le Pen – thuis. Dan is er de enorme leiderscultus rondom de aanvoerder. De Führer, de Duce, begrippen uit het vooroorlogse fascisme maar Fortuyn heeft dezelfde uitstraling. (Peter Storm, de Socialist)

Dit is overigens een selectie, er was nog veel meer.
De toespraak van Martijn Koning was lomp en smakeloos, maar was niet te vergelijken met de bagger die Fortuyn destijds over zich heen heeft gekregen. Overdrijven is ook een vak.

Een tweede Volkert

Waar het over Fortuyn gaat is Volkert (helaas) nooit ver weg en ineens kwamen er tweets langs over een uitspraak die Tommy Wieringa gedaan zou hebben. Wieringa kan behoorlijk bot zijn in zijn pogingen om rechts – of wat hij ervoor aanziet – hard aan te pakken. Zo vond hij het ooit nodig om een grap te maken over een aanslag op de Telegraaf. Tenslotte is dat een ‘rechtse’ krant, dus aanslagen daarop zijn grappig. Volgens Tommy.

Nu ging een screenshot rond van de Dagelijkse Standaard. Het was de kop van een artikel, en de tekst luidde: Tommy Wieringa (NRC) hoopt dat ‘racistische en boosaardige’ Thierry Baudet een Volkert van der Graaf ontmoet. Dat was wel een doodsbedreiging. Als het waar was.
Een hoop mensen waren hier woedend over. Tweets met dit screenshot kregen honderden likes en verontwaardigde reacties. Maar was het waar? Wieringa zou er net de persoon voor zijn om zoiets te zeggen, maar had hij het ook gezegd?

Afwijking van mij, bij zo’n beschuldiging wil ik de bron weten. Dus zocht ik naar het DDS-artikel. Dat artikel – van 8 februari – bleek op 11 maart de titel iets gewijzigd te hebben. Nu stond er: Hoopt Tommy Wieringa (NRC) dat ‘racistische en boosaardige’ Thierry Baudet een Volkert van der Graaf ontmoet? Het was dus een vraag geworden, geen stelling. En wat stond er in het artikel?
Deze aanvallen op Baudet worden met de dag enger. Extreemlinks noemt hem telkens weer een racist en fascist. Het is onderhand werkelijk wachten op een nieuwe Volkert van der Graaf die doet waar de Wieringas, Klavers en Jettens zo duidelijk naar hengelen. Er werd dus geen uitspraak van Wieringa geciteerd waarin hij Baudet een Volkert toewenste.

Het NRC-artikel erbij gezocht. Een hele column vol nijd over Baudet, maar niets over Volkert. Of Tommy Wieringa Baudet een Volkert toewenst weet ik niet – ik kan niet in zijn hoofd kijken – maar hij had het in elk geval niet opgeschreven. Kortom: hele volksstammen op Twitter wonden zich mateloos op over iets wat Wieringa nooit gezegd had.
Ik – domme idealist die ik ben – legde een paar van de grootste verspreiders uit dat dit niet waar was, maar daar was weinig interesse voor. Ook een tweet van mij hierover bleek niet populair. Helaas, veel mensen willen liever fakenews.

Het resultaat?

Inmiddels lijkt de koorts weer gezakt te zijn en vanochtend werden we allemaal wakker met een kater. Allemaal? Baudet niet, denk ik. Hij heeft in alle opwinding een hoop sympathiepunten gescoord en kan best een zeteltje gestegen zijn in de peilingen. Daar komt bij dat het OM het nodig vond om hem op het politiebureau te ontbieden – ik kan bijna niet geloven dat ik dit schrijf – omdat hij op Urk handen had geschud en een harinkje had gegeten…

Wel ja. Ferdinand Grapperhuis stond op zijn bruiloft met zijn halve familie te knuffelen, Wopke Hoekstra ging schaatsen in Thialf, Rob Jetten liet zich fotograferen in de sportschool en Hugo de Jonge nam selfies met zijn fans. Maar Thierry Baudet moest op het politiebureau komen omdat hij handen heeft geschud en een haring heeft gegeten? Het lijkt erop dat de politie vindt dat Baudet nog niet genoeg sympathiepunten heeft gekregen.

Meestal ben ik bloedserieus voor verkiezingen, maar soms… Soms denk ik: was het maar voorbij. Dan kunnen we allemaal weer normaal doen.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.