Het hele land staat op z’n kop vanwege de avondklok. Zoals Jan Gajentaan het uitdrukte: ‘Ineens loopt alles in elkaar over. Oprechte protesten tegen een dictatoriale faaloverheid, virusontkenners, ME’ers zonder waterspuitdiploma, agressieve autochtone tokkies die los gaan en een plunderopstand van de kansenparels.’

Coronamaatregelen

Bijna een jaar coronamaatregelen heeft iedereen wel iets gekost en velen heel veel. Niet meer mogen sporten. Geen verjaardagen meer vieren. Thuiswerken zonder goede werkplek. Niet meer ‘onnodig’ reizen. Niet meer stappen in het weekend. Geen concerten of andere festiviteiten meer. Niet meer in een vol stadion juichen voor je club. En dat waren nog maar de ‘kleine’ dingen.

Scholen werden gesloten: dat betekende thuisonderwijs en minder contact met vriendjes. Het betekende voor velen achterstanden en isolatie. Juist de kwetsbaren werden het hardst geraakt. Je (groot)ouders niet mogen opzoeken terwijl je weet dat ze vereenzamen en/of geestelijk achteruit gaan. In de stervensfase niet bij geliefden mogen zijn. Niet naar de begrafenis van een geliefde mogen, of wel mogen en dan afstand moeten houden. Je bedrijf tergend langzaam kapot zien gaan.

Je hoefde geen corona te krijgen om te lijden onder corona. Tot nu toe was het een prijs die velen wilden betalen om te voorkomen dat dat de besmettingen totaal uit de hand zouden lopen. Maar het draagvlak voor al deze maatregelen was al aardig op de proef gesteld.

Complottheorieën

Eerst even een waarheid als een koe: corona is geen verzinsel van een geheime macht achter de schermen die de hele wereld wil onderwerpen. Dat ik dit moet zeggen… helaas zie ik genoeg verhalen langskomen van mensen die dit denken. Corona bestaat. Zelf ken ik inmiddels aardig wat mensen in mijn omgeving die het (gehad) hebben en sommigen – ook jonge mensen – zijn er heel ziek van geweest en/of hebben er na maanden nog flink last van. En nee, ze hadden geen griepje dat het etiket corona kreeg, ze hadden echt corona. En ja, van griep kan je ook heel ziek zijn, maar dit is echt anders.

Complottheorieën over corona zijn een enorm probleem en het antwoord van onze overheid en media daarop is veel te kort door de bocht. Vaak worden alle wantrouwende burgers op één hoop geveegd en uitgescholden voor ‘wappie’, wat misschien leuk is voor het ego van de schelders, maar geen hulp in de huidige toestand. Eerder schreef ik over de voedingsbodem voor complottheorieën in Nederland:
Veel burgers hadden al geen vertrouwen in de overheid, en nu zitten ze op last van diezelfde overheid in lockdown en moeten er maar op vertrouwen dat de staat het beste met ze voor heeft.
Welke staat?
Die van de baantjescarrousel, de toeslagenaffaire, de leugens over misdaadcijfers, de voortdurende immigratie, de ondemocratische overdracht van soevereiniteit aan de EU en dat alles met de eeuwige plastic glimlach van aartsleugenaar Mark Rutte. Ga daar maar eens op vertrouwen als de werkelijkheid steeds meer op een rampenfilm begint te lijken en je wanhopig zoekt naar zekerheid.

Slecht beleid en het resultaat

Het beleid van de regering hielp niet mee. EenVandaag kan nog zoveel prijzen uitreiken voor de politieke prestatie van 2020’, maar er is ongelooflijk geblunderd. De Nederlandse regering was standaard te laat, beïnvloedde achter de schermen het OMT en verschool zich vervolgens achter ‘de deskundigen’. Men sprak zichzelf voortdurend tegen. Ik ga niet alle blunders en leugens over mondkapjes, testen, kwakzalverij, vaccinatie en politieke spelletjes herhalen – wie het echt wil weten, volg de linkjes – maar de Nederlandse overheid heeft ZELF het draagvlak ondermijnd. Daar waren geen ‘wappies’ voor nodig.

En toen kwam de avondklok. Verstandige adviezen van de PVV – u weet wel, die partij die je niet serieus mag nemen – werden in de wind geslagen. Mark Rutte had blijkbaar behoefte aan daadkracht. Een nieuwe maatregel die alle burgers rechtstreeks zou raken, paste precies in zijn straatje. Het resultaat zien we nu op onze straten.
Het was opvallend hoe hard vreedzame protesten tegen de nieuwe maatregel werden neergeslagen. Het was ook opvallend hoe streng de handhaving van de avondklok direct al was, bijna provocerend streng. Wilde men een reactie? Zo ja, dan heeft men die gekregen.
Daarmee praat ik geen moment goed wat relschoppers in heel Nederland dit weekend hebben aangericht. Iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid, en vernielingen en geweld zijn ook in deze situatie niet te rechtvaardigen. Overigens: partijen die tegen de avondklok waren, hebben niet opgeroepen tot geweld. Ook de PVV Urk en het twitteraccount van FvD niet.

De grote manipulator

Intussen spint Rutte garen bij de chaos. Ik heb me zelfs afgevraagd of Rutte de avondklok expres heeft doorgedrukt, als afleidingsmanoeuvre nu hij onder vuur lag vanwege de toeslagenaffaire. Het zou me niet eens meer verbazen. De premier heeft al bijna een jaar geweldige waarderingscijfers dankzij de coronacrisis. Hoe meer ellende er was, hoe meer hij steeg in de peilingen.

We weten allemaal dat Rutte verzot is op politieke spelletjes. We weten hoe hij de verkiezingen van 2012 zo wist te manipuleren dat er een kunstmatige race tussen VVD en PvdA op gang kwam waarna de twee ‘tegenstanders’ elkaar in de armen vielen. De SP was de grote verliezer. In 2017 was er de ‘Turkijerel’ die Rutte wel heel goed van pas kwam. De PVV was de grote verliezer.
Zal een politicus die zoveel voordeel bij de coronacrisis heeft deze kans laten liggen? Natuurlijk niet. Zoals Tom Jan Meeus in december al schreef: ‘Maar als crisisbestrijding en campagnetijd in elkaar overlopen, zoals nu, kan het geen kwaad voor ogen te houden welke politicus het meeste profijt van streng crisisoptreden heeft.’

Rutte en de avondklokrellen

De eerste reactie van de premier op de avondklokrellen is binnen en met een passend begrafenisgezicht en stoere Ruttiaanse retoriek speelde hij de staatsman. Het heeft NIETS te maken met protesteren, het is CRIMINEEL geweld en we zullen het ook als zodanig behandelen.
GROOT respect voor burgemeesters, voor de politie, voor JOURNALISTEN die proberen daar verslag van te doen. Van journalisten blijf je AF.
Uit alles blijkt dat 99% van Nederland zich HOUDT aan de maatregelen en zich ook HOUDT aan de avondklok. En dat ze SNAPPEN dat we alleen SAMEN met elkaar in Nederland dat virus eronder krijgen.
We NEMEN al deze maatregelen NIET voor onze lol. We DOEN dat omdat we vechten tegen het VIRUS, en het is het VIRUS dat ons de vrijheid op dit moment beneemt. En door dat virus moeten we die ROTmaatregelen nemen.’

Geen woord over hoe verstandig de ‘rotmaatregelen’ wel of niet zijn, en geen woord over het geklungel met vaccinaties en 1001 andere coronabeleidblunders van deze regering. Premier Rutte is precies waar hij zijn wil. Hij hoeft zich niet te verantwoorden, hij is slechts de dappere kapitein die het schip der staat door de woelige baren stuurt.

En komt het niet geweldig uit dat niemand het nu nog heeft over schendingen van de rechtsstaat? Over hoe de zwakken in Nederland al jaren vermalen worden door het onbarmhartige beleid van tien jaar Rutte? Over de vele doofpotten die zijn ontstaan tijdens tien jaar Ruttedoctrine? Dat is allemaal bijzaak nu iedereen zich bezighoudt met de avondklokrellen.

Wind je allemaal vooral op over de avondklok, mensen. En kijk niet vreemd op als Mark Rutte straks de grootste verkiezingsoverwinning in zijn carrière gaat boeken.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.