‘Het is een droevige dag voor de Britse justitie. Het systeem is kapot.’ Dat zei Tommy Robinson toen hij zijn vonnis had aangehoord.
‘Ik ben niet veroordeeld voor wat ik heb gedaan, maar voor wie ik ben.’

Ik kan niet anders dan hem gelijk geven.
Waar is hij voor veroordeeld? Hij had op 25 mei 2018 buiten de rechtszaal de verdachten van een grote verkrachtingszaak gefilmd en hen gevraagd hoe ze zich voelden over hun vonnis. In feite precies wat journalisten om de haverklap doen buiten Britse rechtszalen, overigens ook bij Tommy zelf. Volgens de rechter had hij de verdachten ‘agressief benaderd.’ De beelden bewijzen dat dit niet zo is. Hij stelde een onwelkome vraag, maar dat was het enige.

Is het juridisch te rechtvaardigen dat Tommy is veroordeeld? Vast wel. Een beetje jurist kan de wet zo oprekken en uitleggen dat het op papier aardig klopt. Maar is het rechtvaardig dat Tommy veroordeeld is? Absoluut niet. Dit is een overduidelijk geval van een stok vinden om de hond te slaan. En er zijn nogal wat mensen die deze hond graag een aframmeling willen geven.

Tommy is namelijk geen heer. Tommy is maar een volksjongen die plat praat en conflicten oplost met zijn vuisten. Tommy moet zijn plaats kennen en zijn mond houden. Maar Tommy hield zijn mond niet.
De Britse elites verachten het plebs, en Tommy is voor hen de belichaming van alles waar ze op neerkijken. De Britse media verkondigen al jaren eendrachtig dat hij een vieze racist is die maar beter voorgoed opgesloten zou kunnen worden. En hun campagne heeft succes. Als je op Twitter gaat kijken onder de hashtag #TommyRobinson dan word je ziek van de haat die je tegemoet komt.

Lock him up!
Tommy Robinson represents the worst of Britain.
He can’t even speak English!
Tommy Robinscum
Only the truly brain-dead support him.
En natuurlijk ‘grappige’ filmpjes en ‘gelukwensen’ met zijn veroordeling.
Het leedvermaak spat ervan af.

Er zijn mensen die de vervolging van Tommy proberen te rechtvaardigen door te roepen dat hij de rechtszaak tegen de verkrachters in gevaar bracht, maar dat is nonsens. Hij bracht geen nieuwe feiten naar buiten, vergiste zich alleen in welke feiten precies bij welke verdachten hoorden. Geen enkele andere journalist zou voor een dergelijke vergissing veroordeeld worden. Verder werd hem nog kwalijk genomen dat hij voor de camera vertelde dat de verdachten moslims waren. Vermoedelijk omdat dit ‘vooroordelen’ in de hand zou kunnen werken.

Het ‘ja-maar-hij-overtrad-de-wet’ argument gaat sowieso al niet op omdat andere journalisten voor dezelfde feiten niet veroordeeld worden. Het is vrij gebruikelijk – zeker bij geruchtmakende rechtszaken – dat journalisten buiten de verdachte staan op te wachten en te spreken proberen te krijgen. Hier is nog nooit een Britse journalist voor veroordeeld.
Worden er dan helemaal geen mensen veroordeeld voor contempt of court? Jazeker, maar deze gevallen zijn niet te vergelijken met wat Tommy deed.

Zo werden in 2011 de Sun en de Daily Mail veroordeeld omdat zij informatie over een rechtszaak naar buiten brachten waardoor de moordenaar van een 13-jarig meisje uiteindelijk vrijuit ging. Dit was dus een zaak waarbij werkelijk een moord ongestraft bleef, dankzij inmenging van de media.
Ging hiervoor iemand naar de gevangenis? Werd iemand zelfs maar veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf? Nee. De kranten kregen allebei een boete van 10 000 pond en daarmee was de kous af. Voor grote kranten als de Sun en de Daily Mail is zo’n boete bepaald niet onoverkomelijk.

Een andere zaak – ook in 2011 – ging over een jurylid dat contact zocht met de verdachte in een grote drugszaak. Hierdoor moest het proces worden afgeblazen en het jurylid werd veroordeeld tot acht maanden cel. Dit ging dus om iemand die zelf in een jury zat en de rechtszaak waarin zij jurylid was torpedeerde.

Is dit ook maar in de verste verte te vergelijken met wat Tommy deed?
Hij noemde de namen van de verdachten, vroeg wat ze van hun vonnis vonden, en filmde hen buiten de rechtszaal. Alle opgeklopte verhalen over hoe hij ‘de rechtszaak in gevaar bracht’ kunnen niet verhullen dat hij alleen maar informatie gaf die al bekend was, en die dus onmogelijk de jury kon beïnvloeden.

Mensen komen dan vaak met non-argumenten over dat Tommy ‘geen echte journalist’ zou zijn, of dat hij ‘eigenlijk niks geeft om verkrachte meisjes’, maar ALS dat al waar zou zijn, moet hij daarvoor dan naar de gevangenis? Dat zijn in mijn ogen de drogredenen die mensen gebruiken om hun snobistische afkeer van Tommy te verhullen.

Tommy is niet volmaakt, maar de behandeling die hij krijgt is beneden alle peil. Toen hij op 25 mei 2018 gearresteerd werd, werd hij dezelfde dag nog veroordeeld, zonder zelfs zijn advocaat te mogen spreken. Hij kwam eerst in een gevangenis waar hij redelijk veilig zat, maar werd vervolgens ondanks zijn protesten overgeplaatst naar een afdeling waar bijna alleen maar moslims zaten.

Tommy wist hoe gevaarlijk gevangenissen voor hem zijn. Tijdens een eerdere gevangenisstraf was hij al eens zwaar mishandeld. Dit heeft natuurlijk alles te maken met zijn kruistocht tegen moslimverkrachters en met de media die hem simpelweg neerzetten als iemand die alleen maar aandacht vraagt voor de grooming gangs omdat hij moslims haat. De moslims die in gevangenissen zitten, zijn niet de beste moslims, en velen van hen haten Tommy.

Het is dus duidelijk dat een gevangenisstraf voor Tommy Robinson heel wat zwaarder is dan voor een gemiddelde gevangene, en dat bleek ook in 2018. Toen hij na ruim twee maanden voorlopig op vrije voeten kwam, was hij geen schim van de man die hij was geweest. Hij was broodmager geworden omdat hij zijn eten niet durfde te eten. Hij kreeg namelijk eten dat door medegevangenen was klaargemaakt, en die maakten grappen over wat ze er allemaal in stopten. Tommy weet hoe makkelijk drugs in de gevangenis te krijgen zijn; er kon zomaar een overdosis drugs in zijn eten zitten. En dus hield hij zich in leven met blikjes tonijn die hij van zijn bezoekers kreeg.

Gevangenen hebben ook rechten, maar voor Tommy gelden blijkbaar andere regels.
Waren Britse media massaal verontwaardigd over de toestand waarin Tommy verkeerde toen hij vrijkwam? Helaas niet. Er werd over gezwegen. De paar journalisten die de moed hadden om iets positiefs over hem te zeggen, zijn op de vingers van een hand te tellen. Het merendeel bleef liever in de kudde samen met de andere meelopers.

De Britse elite is zo verdorven dat iemand als Tom Watson – de tweede man van Labour –  persoonlijk een brief stuurde aan Sundar Pinchai – een van de topmensen van Google – met het verzoek om Tommy van YouTube te gooien. Dat deed Watson niet achter de schermen, nee, hij was zo tevreden met zichzelf dat hij het in een tweet verkondigde. In de brief (zie de tweet) beschreef hij Robinson als gewelddadig, racistisch en islamofoob. Je vraagt je af of een dergelijke uitspraak van een hoge politicus over iemand waar een rechtszaak tegen loopt geen invloed op de jury heeft.

Tommy is inmiddels verbannen van Facebook, Instagram en Twitter, en zijn YouTubekanaal is alleen te vinden als je er specifiek op zoekt. Er is zelfs – met succes – actie gevoerd om te zorgen dat hij niet meer via Paypal donaties kan krijgen. Het is zoals Douglas Murray ooit zei: de boodschapper wordt heel wat harder aangepakt dan de misdadigers waar hij over probeert te berichten.

En nu is Tommy dus weer veroordeeld. Nu zal hij weer de gevangenis in moeten. Op 11 juli krijgt hij te horen wat zijn straf wordt. Hij kan twee jaar krijgen, maar was de eerste keer tot dertien maanden veroordeeld waarvan hij er twee uit heeft gezeten. Stel dat hij nu ‘alleen maar’ de rest van die dertien maanden uit hoeft te zitten, dan nog heeft hij een veel langere periode voor de boeg dan vorig jaar.
Gaat hij dat overleven?

Het zou goed zijn als vooraanstaande Britten zich eens werkelijk elite zouden tonen.
Het zou goed zijn als Britse journalisten eens de moed zouden hebben om tegen de heersende mening in te gaan.
Het zou goed zijn als de Britten zich zouden herinneren dat mensenrechten voor iedereen zijn.

Zelfs voor het plebs. Zelfs voor Tommy Robinson.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.