Gisteravond barstte de zoveelste bom.
Oud-minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft zich wel degelijk bemoeid met het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vanwege zijn ‘minder-Marokkanen’- uitspraak. Na jaren van officiële ontkenningen tegenover parlement en rechters, geeft de opvolger van Opstelten, minister Ferd Grapperhaus, dit nu officieel toe.

Als kers op de pudding kwam Telegraaf nog met een onthulling over een afgeluisterd gesprek tussen de toenmalige minister van justitie Ivo Opstelten en secretaris-generaal van het ministerie, Joris Demmink: Opstelten zei volgens de ambtenaar letterlijk dat het OM Wilders moest vervolgen „omdat hij ons te veel voor de voeten loopt.” Demmink kreeg die instructie omdat hij de minister zou vervangen tijdens een overleg met het college van procureurs-generaal, de landelijke leiding van het OM.

Hoe kon het nog een verrassing zijn na het beschamende aangiftecircus tegen Wilders? Na het buigen van het recht om hem maar van racisme te kunnen beschuldigen? Maar vooral: na jaren van bewijzen dat Vrouwe Justitia in Nederland niet blind is.
En toch komt het weer hard aan.

Gelijk voor de wet

Natuurlijk, we weten al sinds Pim Fortuyn dat het maar de vraag is of we in Nederland nog gelijk zijn voor de wet.
We weten het sinds Volkert GEEN levenslang kreeg voor een politieke moord die miljoenen Nederlanders hun stemrecht ontnam. Sinds figuren als Paul Rosenmöller, Ad Melkert, Thom de Graaf, Marcel van Dam, Matty Verkammen en Bas Eenhoorn geen vervolging hoefden te vrezen wegens het demoniseren van een politieke tegenstander. Sinds Jack Bogers, loco-burgemeester van GroenLinks in Wageningen, wegkwam met een fopstrafje van 500 euro boete nadat hij een maat van Volkert had ingeseind zodat die snel bewijsmateriaal kon verdonkeremanen. We weten het sinds Volkert vrijkwam en het ene proces na het andere voerde om steeds meer gedaan te krijgen. Sinds hij wegkomt met leugens en bedrog en keer op keer zijn zin krijgt.

We weten dat de ene demonstrant meer rechten heeft dan de andere. KOZP heeft meer rechten dan Pegida. Voor de BlokkeerFriezen wordt alles uit de kast gehaald, maar agressieve pro-Palestina-demonstranten, rellende Turken en stenengooiende moslims blijven ongestraft.

We weten dat de ene politicus meer rechten heeft dan de andere. Waar Wilders verbeten vervolgd wordt, kwamen Rob Oudkerk (kutmarokkanen), Alexander Pechtold (eerste Rus), Diederik Samsom (etnisch monopolie) en Hans Spekman (Marokkanen moet je vernederen) weg met uitspraken die zeker zo dubieus waren.

We weten ook dat aanhangers van ‘verkeerde’ partijen maar beter hun mond kunnen houden in het openbaar. Uit mijn artikel over anonimiteit op Twitter: Al met al was deze rondvraag heel wat succesvoller dan ik gewild had, en met name de verhalen over bedreigingen vond ik behoorlijk schokkend. In wat voor maatschappij leven wij als mensen niet meer mogen zeggen wat ze denken? En zijn er werkelijk mensen die denken dat ze anderen in het gareel kunnen houden door hun mening te verbieden?
Blijkbaar wel…

We weten dat veel journalisten en politici op mensen met ‘foute’ meningen neerkijken en hen het liefste het zwijgen op zouden leggen. En we weten al sinds jaren dat het OM daar niet ongevoelig voor is en aantoonbaar met twee maten meet.
En nu?

Hoe moeten we nog vertrouwen hebben in het OM?

Het OM laat zich niet alleen door de politiek beïnvloeden, maar blijkt ook nog eens keer op keer niet integer te zijn.
Er was de bonnetjesaffaire – met opnieuw een glansrol voor Ivo Opstelten – waarin zoveel gelogen en bedrogen werd dat er uiteindelijk twee ministers en een staatssecretaris over vielen. Er waren de seksschandalen en snoepreisjes in de top van het OM die pas openbaar kwamen doordat de commissie Fokkens onderzoek ging doen. Dan wordt er verontwaardigd gedaan over ‘complottheorieën’ over Joris Demmink, maar is het een wonder dat dergelijke geruchten hardnekkig op blijven duiken als het OM keer op keer onbetrouwbaar blijkt?
En nu dit weer.

Hoe ver denkt het OM te kunnen gaan in het knoeien met de rechtsstaat? Hoe lang denkt men weg te kunnen komen met het ongelijk behandelen van burgers en politici? Met het beschermen van het establishment en het onderdrukken van elke opstand daartegen? Hoe lang denkt de gevestigde orde weg te komen met het inzetten van de macht van het OM voor eigen doelen?
Zoals ik in een eerder stuk schreef: Als de gevestigde orde het geweldsmonopolie liever gebruikt om de eigen burgers te onderdrukken dan om de criminaliteit aan te pakken, dan begeeft zij zich op gevaarlijk terrein. Dan is eigenrichting niet ver meer. Als de Nederlandse regering wil dat de Nederlandse burgers zich aan de wet houden, dan zal de overheid zelf zich ook aan de wet moeten houden.

Het is de hoogste tijd dat er grote schoonmaak gehouden wordt bij het OM.
En gezien de inmenging van de politiek in deze strafvervolging, kan deze zaak niet zonder politieke gevolgen blijven.
Rutte moet zijn verantwoordelijkheid nemen.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.