Een hoopvolle terugblik op 2018

We kunnen natuurlijk wel gaan zitten somberen over alles wat er mis is en mis gaat, maar dat doen we het hele jaar al.

En ja, ons establishment heeft zich uitzonderlijk slecht gedragen in 2018, maar het begint erop te lijken dat ‘het volk’ wakker gaat worden.
De Titanic van de heersende klasse nadert de ijsberg van het plebs dat inspraak eist, en ondanks alle hautaine en democratie-verachtende acties van het afgelopen jaar zullen ze daar uiteindelijk naar moeten luisteren. Op de dag dat de goedgelovige meerderheid wakker wordt, is het afgelopen met de Marie-Antoinettes van Den Haag.

Laten we nu voor het afgelopen jaar eens wat lichtpuntjes op een rijtje zetten.

 1. Halbe Zijlstra was er niet meer bij.
  Hoera! Zelfs in Nederland is er een grens aan wat politici bij elkaar mogen liegen.
 2. Bij de Olympische Winterspelen wist Nederland de vijfde plaats in het landenklassement te bereiken: niet gek voor een land met 17 miljoen inwoners.
 3. Het sleepwetreferendum was een succes: ‘het volk’ is zo dom nog niet.
  Goed, daarna werd het referendum afgeschaft, maar daar komen we nog op terug
 4. Bij de gemeenteraadsverkiezingen stemden weer meer mensen op lokale partijen.
  Al bazelde Pechtold over ‘zilver’, het was weer eens een gevoelige klap voor de Haagse stolp. PvdA en D66 komen niet meer weg met hun hypocriete verhalen.
  Okay, GroenLinks werd belachelijk groot in Amsterdam en voert sindsdien bizarre maatregelen door, maar je kunt niet alles hebben…
 5. Nederland is nog altijd groot in schaatsland.
  Bij het WK allround hadden we zowel bij de vrouwen als bij de mannen drie Nederlanders in de top-5. Ja, Ja, ‘wereldsport in Nederland… ssst!’
 6. Het huwelijk van prins Ha-
  Sorry, we blijven wel even serieus, hè? Dat gekwijl over royalty doen ze maar elders.
 7. We hebben een prachtige zomer gehad.
  Heeft u ook zo genoten van het mooie weer? En zoals u na elke koudeperiode te horen krijgt: het weer is heel iets anders dan het klimaat, dus geen reden voor extra zorgen over de opwarming van de aarde.
  Goed, voor de boeren was het niet alles, maar we kijken nu naar de kampeerders en de strandgangers!
 8. De noord/zuidlijn is geopend.
  Na slechts vijftien luttele jaartjes kunnen Amsterdammers met de metro onder het IJ en het centraal station door reizen.
  Leuk weetje: wist u dat aan de aanleg een referendum vooraf is gegaan? In 1996 stemde 64,8% van de Amsterdamse kiezers tegen. De aanleg ging toch door.
 9. Er is water ontdekt op Mars!
  Pffff… een hele opluchting. Als we het hier echt verknoeien, hebben we nog altijd een reserveplaneet, toch?
 10. Alexander Pechtold is afgetreden.
  Goed, goed, we hebben Rob Jetten ervoor teruggekregen, maar tel je zegeningen. Mr. Penthouse kan niet meer op dezelfde schaal als vroeger de democratie schade toebrengen.
 11. Brett Kavanaugh is benoemd tot lid van het hooggerechtshof van de VS.
  Waarom is dit positief? Omdat de karaktermoord door de Democraten en de partijdige media geen succes had, integendeel, het heeft de Democraten waarschijnlijk een hoop stemmen gekost bij de midterms. Dat geeft hoop voor Nederland: de politiek-correcte schreeuwers worden niet altijd op hun hysterische wenken bediend!
 12. Het is Rutte nog niet gelukt de dividendbelasting af te schaffen. De achterkamertjespolitiek mislukte, en topman Polman stopt bij Unilever. Zelfs gladjakker Rutte krijgt niet altijd zijn zin.
 13. Het Nederlands elftal is aan een indrukwekkende comeback begonnen. Wie had durven denken dat Oranje zowel Frankrijk als Duitsland het nakijken zou geven?
 14. Merkel is afgetreden als voorzitter van de CDU. Madame ‘Wir schaffen das’ is door de mand gevallen. Ze zal niet meer de kans krijgen om Europa naar haar pijpen te laten dansen.
 15. We mogen tegenwoordig eindelijk nadenken over kernenergie. Of we het te danken hebben aan Thierry Baudet – thorium! – of Arjen Lubach, ik weet het niet, maar het lijkt erop dat er een taboe geslecht is.
 16. Macron is zijn machtspositie kwijt. Lang leve de gele hesjes! Als de rookwolken straks opgetrokken zijn, kan hij niet meer het arrogante keizertje uithangen, want het is nu duidelijk hoe zwak hij staat. Zelfs de militaire top laat hem in de steek.
 17. Tommy Robinson is op vrije voeten. De aanklachten waarop hij was vastgezet waren doorzichtig, hier moest duidelijk iemand het zwijgen worden opgelegd. Maar de storm van verontwaardiging rammelde aan de deuren van het Britse establishment en de rechter die Tommy gevangen zette, kreeg een gevoelige tik op de vingers. Het lijkt erop dat ook het Britse establishment de ‘gewone’ man niet (meer) ongestraft kan demoniseren.
 18. ING-topman Ralph Hamers kreeg zijn loonsverhoging niet en moest door het stof in de Tweede Kamer. Er zit blijkbaar toch een grens aan wat de machtigen kunnen flikken op het gebied van graaien en witwassen.
 19. De aarde is alweer niet aan een klimaatramp ten onder gegaan. 2005 is nog steeds het topjaar wat betreft orkanen, ondanks de doemprofetieën van Al Gore. Verder komen er meer genuanceerde geluiden in de media over de toekomst van ons klimaat: zelfs het IPCC heeft haar onheilsvoorspellingen teruggeschroefd. We hebben nu nog twaalf jaar voordat de wereld vergaat.
 20. Er klinken steeds meer stemmen die proberen onze heersende klasse wakker te schudden. Op internet woedt het vrije debat, en ook in de tijdschriften en kranten verschijnen steeds meer artikelen waarin kritisch geschreven wordt over de machtswellust van de nieuwe elites en de negatieve kanten van de globalisering.
 21. Patreon komt niet weg met de verbanning van Sargon of Akkad! Jordan Peterson en Dave Rubin zijn in opstand gekomen en bouwen een alternatief waar mensen niet meer om politiek-correcte redenen het zwijgen zal worden opgelegd. Grote klanten van Patreon – zoals Sam Harris – verlaten het platform.
 22. kritische journalistiek wint terrein. Als een club als Follow the money steeds meer mensen bereikt en zoveel schandalen aan het licht weet te brengen, dan geeft dat moed voor de toekomst. Blijkbaar verliezen de slaafse traditionele media het uiteindelijk op inhoud en laten steeds meer Nederlanders zich liever goed informeren.

Kortom: de globalismevloot heeft tegenwind en de ijsberg van het burgerlijk ongenoegen doemt op aan de horizon.
De stem van de burger lijkt toch vaker de heersende klasse te bereiken: graaiers en leugenaars komen niet altijd meer weg met hun streken, en dit jaar is er ook in Nederland opvallend vaak uit de elite zelf steun gekomen voor de wensen van het volk.

En ja, natuurlijk was er ook tegenspoed…
Goed, even een kort overzicht van de ellende, maar met tegenwerpingen!

Overzicht tegenspoed MET RELATIVERING!

 • Het referendum is afgeschaft.
  Die afschaffing komt als een boemerang terug: de maskers van onze politici zijn afgevallen. Als zelfs een fossiel als Remkes doorheeft dat de elite te ver is gegaan, is er misschien toch nog hoop.
 • Er was een terroristische aanslag op Amsterdam Centraal Station.
  Het was een relatief kleine aanslag, we komen nog steeds goed weg…
 • GroenLinks voert een bizarre politiek in Amsterdam, maar als de Amsterdammers werkelijk geconfronteerd gaan worden met de gevolgen van hun stemgedrag, worden ook daar hopelijk mensen wakker.
 • En ja, ook in 2018 zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd, maar er wordt tenminste geprobeerd om iets aan de oorzaken te doen.
 • De EU wordt steeds dictatorialer.
  Ook hier geldt: de maskers vallen af. De schandalige behandeling van de Britten in de Brexit-onderhandelingen maakt het steeds lastiger om vol te houden dat de EU zich zou bekommeren om democratie.
 • Het pact van Marrakesh is ‘gewoon’ doorgegaan.
  Niet zo gewoon. Er is een enorme discussie over geweest, en het wordt steeds duidelijker hoe onze politici lak hebben aan de burgers. Hopelijk zullen mensen eindelijk wakker worden.
 • Aanhangers van Zwarte Piet worden onevenredig hard aangepakt.
  Nog een boemerang. Nederlanders waren inschikkelijk, maar door de framing – van iedere voorstander als een nazi, en van iedere KOZP-idioot als een vreedzaam duifje – zijn bij veel Nederlanders de ogen open gegaan. Tot hier en niet verder!
 • We worden steeds verder gecensureerd.
  Maar EU vs disinfo heeft het onderspit moeten delven tegen de gebrandmerkte media. En al probeert Ollongren nu weer te censureren, inmiddels staat iedereen op scherp en het internet is nog lang niet onder controle. De crisis bij Patreon na hun schijnheilige verbanning van Sargon geeft moed!
 • Er is een bizar klimaatakkoord gesloten waardoor gewone Nederlanders tot aan de rand van een faillissement zullen worden gebracht terwijl nuchtere oplossingen – kernenergie! – taboe lijken te zijn.
  Laat dit dan de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Als alle Nederlanders hun nieuwe energieprijzen binnen hebben, zal dan eindelijk de opstand uitbreken? Wie weet, misschien kunnen we in het volgende jaaroverzicht vieren dat we de democratie hebben teruggepakt!

Oftewel: de strijd is nog lang niet gestreden!
Integendeel, we staan nog maar aan het begin en er zijn tekenen van hoop.

Zo makkelijk krijgen ze ons er niet onder.

Iedereen een strijdbaar en vooral gelukkig 2019 toegewenst!

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.