‘Arbeiders aller landen verenigt u’ is nooit echt wat geworden, maar ‘elites aller landen verenigt u’ is een doorslaand succes.

Want vergis u niet: al die zogenaamde ‘wereldburgers’ voelen zich veel meer met elkaar verbonden dan met hun eigen land. Ze hebben geprofiteerd van de voordelen van hun moederland en laten datzelfde land vervolgens zonder enig gewetensbezwaar vallen, omdat ze denken dat zij nu zo onaantastbaar zijn dat ze hun land van herkomst niet meer nodig hebben. Ze zijn immers wereldburger?
En de achtergebleven landgenoten die nog hechten aan een eigen cultuur, een eigen plek en de toekomst van hun kinderen, die zijn in hun ogen bekrompen overblijfselen uit een hopelijk snel verdwijnende wereld.

Deze hautaine levensinstelling is ook kenmerkend voor de bovenbazen van Silicon Valley. De mediagiganten Facebook, Google, Twitter, Apple en YouTube worden geleid door mensen die zich ver verheven voelen boven het klootjesvolk, of dat klootjesvolk nu Amerikaans of Europees is. Ze hebben zo hun wereldbeeld met bijpassende idealen, en ze raken hoe langer hoe meer geobsedeerd door de overtuiging dat zij geroepen zijn om het plebs op te voeden. En dus hebben we tegenwoordig te maken met deplatforming.

De zwakste prooi

Herinnert u zich Alex Jones nog? Die samenzweringsgek met zijn absurde verhalen en zijn wilde getier? Hij werd in een paar dagen tijd verbannen van Facebook, YouTube, Apple en Spotify.
Ja, natuurlijk! riepen veel mensen. Die kerel is gestoord! Hij verspreidt samenzweringstheorieën en daardoor doen mensen gevaarlijke dingen, kijk maar naar pizzagate! Pizzagate was een theorie van o.a. Alex Jones over een pedofielennetwerk rondom de Clintons waar een pizzeria in Washington een rol in zou spelen. Er was een halve gare die dit serieus nam en het restaurant aanviel; er raakte niemand gewond, maar het had ook anders af kunnen lopen. En dus vonden veel mensen het helemaal niet zo gek dat Alex Jones niet meer de kans had om via bovengenoemde kanalen zijn boodschap te verspreiden. Sterker nog, veel mensen stonden te juichen. Dit was een geluid dat maar beter niet gehoord kon worden, deze clown moest omwille van het algemeen welzijn het zwijgen worden opgelegd.
De sukkels.

Ook toen al waren er mensen die waarschuwden dat het niet zou stoppen met Alex Jones. Hij was het zwakste dier van de kudde dat door de wolven werd afgezonderd en verslonden. Hij was een proefkonijn, een test.
De heren van Silicon Valley keken gespannen toe. Wat zal de reactie zijn? Kunnen we ongestraft iemand van onze netwerken verbannen? We nemen de meest controversiële die we kunnen vinden, en als dat lukt, hebben we een precedent. Dan kunnen we ons schootsveld langzaam uitbreiden naar de minder extreme figuren, totdat we alles hebben uitgeroeid wat ons niet aanstaat.

De volgende stap

Want natuurlijk bleef het niet bij de extremen. En het bleef ook niet bij Facebook, YouTube, Apple en Spotify. Wel eens gehoord van Patreon? Dat is een populair platform waar bloggers en YouTubers zich door hun fans kunnen laten sponsoren. Voor veel van deze mensen is dit hun belangrijkste bron van inkomsten, en zonder Patreon wordt het heel lastig voor hen om hun activiteiten voort te zetten. Binnen twee weken na de verbanning van Alex Jones werd Robert Spencer van Patreon gegooid.

Wie is Robert Spencer?
Hij is een vooraanstaand islamcriticus. Hij heeft nooit opgeroepen tot geweld, hij stelt alleen onophoudelijk de uitwassen van de islam aan de kaak. En dat is niet de gewenste mening in Silicon Valley. Er werd nog verontschuldigend geroepen dat Patreon hem ‘alleen maar’ verwijderd had omdat MasterCard daarop aangedrongen had. Patreon zelf kon daar niets aan doen… Maar zijn verbanning was een feit, en dus was nu een intellectueel gedeplatformed die geen gek en ook geen extremist was. Ook zijn verwijdering leidde vooral tot ophef binnen de meer conservatieve kringen op internet, en dat maakte duidelijk dat de grote schoonmaak ongestraft verder uitgebreid kon worden.

En dus hebben we de afgelopen maanden gezien hoe meer en meer mensen werden gedeplatformed. Soms was dat hilarisch, zoals toen een linkse club – Reverb Press – werd verwijderd van Facebook. Dit was een groep die juichende artikelen had geschreven toen Alex Jones werd gebanned. Nu waren ze zelf aan de beurt en ze waren helemaal verbijsterd dat dit hun kon gebeuren. Zij waren toch links? Zij deugden toch? Ze hadden werkelijk gedacht dat alleen de mensen waar zij het niet mee eens waren gebanned konden worden…

Maar zij waren niet de enige linkse site die in de problemen kwam, want ook linkse stemmen kunnen geluiden laten horen die niet in goede aarde vallen bij de opperhoofden van het internet. De linkse activisten mogen radicale dingen roepen over rechtsextremisten, over seksisme, homofobie en racisme. Dat is juist goed, dat geeft mensen de illusie dat ze idealistisch kunnen zijn, dat ze zich af kunnen zetten tegen het establishment. Maar ze moeten hun mond houden over machtsmisbruik en corruptie bij de bovenklasse. Een beweging als #MeToo is haastig onschadelijk gemaakt door haar vooral te richten op de ‘juiste’ boosdoeners.

Het laatste slachtoffer

Afgelopen week is Sargon of Akkad van Patreon gegooid.
Sargon of Akkad – Carl Benjamin – is een YouTuber, een zeer beschaafde Brit die op rustige toon allerlei maatschappelijke zaken aan de orde stelt. Sargon had op geen enkele manier de richtlijnen van Patreon geweld aangedaan, en vroeg dus om uitleg. Na lang aandringen kwam de verklaring dat hij beledigende dingen had gezegd in een interview door iemand anders. Er werd niet bij verteld dat degenen die hij beledigd had altright nazi’s waren die hem al een tijd aanvielen, en dat de opmerkingen uit hun context waren gehaald. Hij had hun eigen taal tegen de nazi’s gebruikt om duidelijk te maken hoe afschuwelijk ze waren. Er werd ook niet bij verteld dat dit filmfragment niet op zijn eigen kanaal verschenen was, en dat hij dus ook op dat terrein helemaal geen regels van Patreon overtreden had.
Voor wie het geduld heeft, hier de YouTube-video (vooral de eerste 18 minuten) waarin Sargon het allemaal haarfijn uitlegt, natuurlijk onderbouwd met bewijzen, want zo is Sargon.

Maar waarom zouden de mensen van Patreon naar Sargon of Akkad luisteren? Deze man heeft namelijk een doodzonde begaan.
In de chaos van de Brexit-onderhandelingen heeft hij zich voor een Brexit uitgesproken, en erger nog, hij heeft steun betuigd aan UKIP. Ja, het is zelfs nog gruwelijker: Sargon of Akkad is lid geworden van UKIP – een officiële Britse partij die al jaren aan de verkiezingen deelneemt – en hij heeft openlijk campagne gevoerd voor de partij. Zo iemand kan natuurlijk niet deugen, en als er geen echte argumenten gevonden kunnen worden om hem te deplatformen, dan moet het maar met fake-argumenten.

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar het is wel handig om hier en daar wat filters aan te brengen. En ja, daar is vrijwel iedereen het mee eens. Het is niet waar dat je zomaar alles moet kunnen zeggen. Doodsbedreigingen en oproepen tot geweld, dat gaat te ver. Maar wat er nu op internet gebeurt, dat gaat niet over dit soort zaken; dat gaat heel simpel over onwelgevallige meningen.

De vrije markt

O, maar dat is gewoon de vrije markt! roepen mensen vaak. Iedereen mag toch zijn eigen platform oprichten en daar zijn eigen mening verkondigen? Ga je gang, richt je eigen Twitter of Google maar op. De vrijheid van meningsuiting is absoluut niet in gevaar.

Het is alsof je in een stadje woont waar iedereen altijd op het marktplein zijn mening mocht verkondigen, maar ineens krijg je te horen dat het marktplein van de burgemeester is, en dat jij maar ergens anders moet gaan staan. Maar elk pleintje of weilandje blijkt al van iemand te zijn, totdat je tenslotte eindigt op een open plek in het bos waar nooit een hond langskomt. Ga daar je mening maar verkondigen, op een plek waar niemand je hoort. Hoezo censuur? Je mag toch zeggen wat je denkt? Alleen niet op het marktplein of op een andere plek waar mensen je kunnen horen.

Wat is dan het wezenlijke verschil met boekverbranding?
O, je mag schrijven hoor. En vervolgens verbranden we wat je geschreven hebt, of beter nog: we geven het niet eens uit. Maar jij hebt vrijheid van meningsuiting, want je mocht toch schrijven? Je hebt het recht om je mening te uiten, maar hoezo zou jij het recht hebben om gehoord te worden? Dat is heel wat anders, dat recht heeft niemand.

Maar hoe zit het met het recht om te luisteren naar meningen?
Er zijn inmiddels honderden mensen ‘gebanned’ van diverse platforms, en deze mensen hadden miljoenen volgers. Deze volgers kunnen nu niet meer luisteren naar een mening die zij blijkbaar de moeite waard vonden. Is dat geen aantasting van hun vrijheid?

Tijd voor alarm

Het wordt tijd dat over de hele wereld mensen de alarmbellen gaan luiden over wat er gaande is op internet. Wie zijn er niet allemaal gebanned de laatste tijd? Alternatieve nieuwsmedia, cabaretiers, activisten, journalisten, maar ook privépersonen met een ‘verkeerde mening’. En het gaat niet alleen om mensen aan de rechterkant van het spectrum, het gaat om iedereen die meningen verkondigt die eventueel gevaar op zouden kunnen leveren voor de elites die zich wereldwijd verenigd hebben.

Vrijheid van meningsuiting is altijd al het grootste gevaar geweest voor machthebbers. En het vrije internet is op dit moment de grootste bedreiging voor het establishment, daarom moet alle informatie in goede banen worden geleid.
Denk vooral niet dat jij gespaard zult blijven omdat je gematigd bent of niet belangrijk genoeg. Potentaten die proberen de zaken onder controle te krijgen, zijn niet zo goed in stoppen. Integendeel. Ze zullen de voorwaarden steeds verder verfijnen, totdat alleen die meningen zijn overgebleven die aan hun eisen voldoen.

Ooit was de boekdrukkunst de grote doorbraak die ervoor zorgde dat ideeën veel sneller verspreid konden worden. Dit was een belangrijke factor in het doorbreken van de Verlichting en de Reformatie, en het luidde het einde in van de absolute macht van de adel en de geestelijkheid. Denk maar niet dat de machthebbers van nu rustig gaan zitten wachten totdat hun macht zover ondergraven is dat ze naar die lastige burgers moeten gaan luisteren.

Als wij nog iets van onze vrijheid willen bewaren of terugwinnen, dan zullen we snel moeten zijn. Voordat ons allemaal het zwijgen is opgelegd.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.