Het is weer eens zover.
Er komen verkiezingen aan en je zou zeggen: Mark Rutte heeft zo’n spoor van vernieling door Nederland getrokken dat alle media daar dagwerk aan moeten hebben.

De toeslagenaffaire. Het coronabeleid. De gaswinning in Groningen. En dat zijn ‘alleen maar’ de DRIE onderwerpen waarover de komende kabinetsperiode waarschijnlijk parlementaire enquêtes gehouden zullen worden. DRIE parlementaire enquêtes. Ongekend. Zoals Tom-Jan Meeus schrijft: Het is nooit vertoond sinds de Tweede Wereldoorlog. En uitermate complex voor het volgende kabinet, ook omdat op alle drie deze dossiers vingerafdrukken van de premier zitten.

En dan hebben we het nog niet eens over het dramatisch slechte klimaatakkoord, het – door Rutte! – tegengehouden onderzoek naar steun aan de Syrische rebellen, de schade aan de jeugdzorg, de immense woningnood, de ondemocratische soevereiniteitsoverdracht aan de EU, de bizarre lastenverhogingen onder 10 jaar Rutte, een dubieus (politiek?) proces tegen oppositieleider Wilders, de ondermijning van de zorg, het ontbrekende immigratiebeleid, enz. enz. enz.

Maar waar hebben de media het over?

De oppositie aanpakken

Vorige week was alles in rep en roer over appjes tussen Baudet en andere FvD’ers.
Waren er schokkende nieuwe onthullingen? Geen sprake van. Het was opgewarmde prak. Dezelfde uitspraken die Baudet al jaren in het openbaar doet (en weer relativeert) en waarvoor je helemaal geen gelekte appjes nodig hebt. Maar de media waren er weer dagen druk mee. Het achtuurjournaal opende met dit nieuws, het werd besproken bij Jinek, bij Nieuwsuur, bij Op1.
O, wat was iedereen verontwaardigd… ‘Foei! Heb je wel gehoord wat Baudet nu weer gezegd heeft?’ Al deze moraalridders hebben blijkbaar een goudvissengeheugen of – wat waarschijnlijker is – ze doen graag verrast omdat Baudet zo’n heerlijke bliksemafleider is pal voor de verkiezingen.

Deze ophef is vergelijkbaar met de ‘geschokte’ reacties op de ‘nieuwe onthullingen’ van NRC. ‘Heb je gehoord wat Graus gedaan heeft?!!’
Hallo NRC, hier schreef de Telegraaf in januari 2019 al over, zoals jullie heel goed weten. En al roepen jullie nog zo hard dat het om ‘nieuwe’ informatie gaat, er is weinig nieuws aan.

De ex van Graus heeft volgens NRC bewijsmateriaal overhandigd, maar Denk Even Na. Als zij inderdaad beeld- en geluidsopnamen heeft die haar verhaal bevestigen, zou ze die dan niet twee jaar geleden al aan de politie hebben kunnen geven? Zij weet ook dat het strafbaar is om een valse aangifte te doen, dus dergelijk hard bewijs is in haar voordeel. Als dit materiaal werkelijk bestaat zijn er twee mogelijkheden:

  • Of deze Joyce heeft twee jaar geleden dit materiaal al aan de politie gegeven en vervolgens toch besloten om haar aangifte in te trekken.
  • Of ze heeft het materiaal bewaard om het naar buiten te brengen op een moment dat het Graus het allerhardst zou raken. Pal voor de verkiezingen.

In het eerste geval komt NRC met – alweer – opgewarmde prak. In het tweede geval werkt deze ‘kwaliteitskrant’ gretig samen met een wraakzuchtige ex, want de belangen liggen zo mooi in elkaars verlengde. En wat zijn die belangen? Het beschadigen van Dion Graus en de PVV. Daarvoor zijn deze onthullingen perfect getimed: voordat aan het licht komt hoe serieus die beschuldigingen nu werkelijk zijn, zijn de verkiezingen achter de rug.
Los daarvan betwijfel ik of Graus zijn ex werkelijk gedwongen heeft tot seks met derden. Als het NRC schrijft ‘aangemoedigd door het Kamerlid’ klinkt dat niet naar dwang. Zou het NRC deze tamelijk zachte term gebruikt hebben als er ook maar een beetje reden was geweest om een hardere term te gebruiken? Retorische vraag.

Meten met twee maten

Is het te argwanend om een dubbele agenda te vermoeden bij het NRC? Bedenk even dat deze krant al vaker heeft laten zien de gevestigde orde te dienen; denk alleen al aan de dolkstoot in de rug van ‘lastig’ Kamerlid Pieter Omtzigt. Deze gevestigde media zijn zo vervlochten met de politieke elites dat het in wezen één grote lauwe kliek is. En als IETS in het belang van deze kliek is, dan is het wel om elke bedreiging voor het establishment klein te houden.

Kritiek op FvD en PVV is niet verboden. Wie zich afvraagt wat ik van sommige uitspraken van Baudet denk, mag mijn tweets en artikelen doorkijken. Wie zich afvraagt hoe ik denk over een man die zijn vrouw dwingt tot seks met derden; dat vind ik ongelooflijk smerig. Als Graus dit inderdaad gedaan heeft, moet hij zich verantwoorden. Maar de ongelooflijke hypocrisie van deze media is misselijkmakend. Weet u welke kop boven dat NRC-artikel van Tom-Jan Meeus staat? Nu staat Rutte er nog riant voor. Na 17 maart wacht hem een mijnenveld. Hallo NRC, waarom pas na 17 maart? Een beetje kwaliteitskrant zou een dergelijke premier het vuur aan de schenen leggen, en wel voor de verkiezingen.

Of is het niet belangrijk dat onder leiding van Mark Rutte talloze Nederlandse burgers in het ongeluk zijn gestort? Is het niet belangrijk dat hij er alles aan gedaan heeft om informatie over zijn beleid achter te houden? Is het niet belangrijk dat op al deze dossiers zijn vingerafdrukken zitten?

Het NRC en andere ‘kwaliteitsmedia’ hebben zo hun prioriteiten, dat blijkt. En die prioriteiten zijn dus niet om de Nederlandse kiezers grondig te informeren over het wanbeleid van premier Rutte en zijn stuitende ijver om dit wanbeleid voor iedereen te verbergen. Prioriteit nummer 1 is blijkbaar: Rutte in het zadel houden. Ook al zullen de gevolgen voor gewone Nederlanders rampzalig zijn.

Een spreuk die ik de laatste tijd veel zie op social media: in een democratie controleren journalisten de macht, in een dictatuur controleren zij de oppositie. Willen de ‘kwaliteitsmedia’ nog controleurs van de macht zijn, of zitten ze liever geriefelijk op schoot bij die macht? Tenslotte hebben deze journalisten – lid van de kliek, van de incrowd – zelf niet zo’n last van het wanbeleid. Zij varen er wel bij.

Een cynische conclusie ligt voor de hand. Deze media zullen de macht hooguit bekritiseren als zij er zelf voordeel bij hebben. En reken maar dat ze tegen die tijd heel moreel hoogstaand zullen oordelen over de premier die Nederland kapot liet gaan.

De huichelaars.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.