Een blond meisje kijkt in de camera en vertelt vol enthousiasme hoe geweldig ze een politicus vindt. Ze heeft een serieuze poging gedaan om een leuk filmpje te maken: een beetje achtergrondmuziek, wisselende perspectieven, filmfragmentjes erin gemonteerd, lekker buiten opgenomen in een Hollands landschap.
Eigenlijk is het gewoon een schattig filmpje… En toch veroorzaakte dit onschuldige filmpje een rel. Sterker nog: er ontstond een heksenjacht.

Een dag nadat Els het filmpje op haar Twitter geplaatst had, vond een D66-politicus het nodig om haar filmpje van commentaar te voorzien. Hij reageerde met de volgende tweet:

Voor degenen die de man op deze foto niet kennen: hier zien we Heinrich Himmler – de leider van de SS en één van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust – met op schoot een onschuldig blond meisje, zijn dochter.
Dit vond Michiel Scheffer – gedeputeerde van Gelderland – een passend antwoord op een vrolijk filmpje van een meisje van twintig. Els had namelijk niet Rob Jetten, Jesse Klaver of een andere ‘goedgekeurde’ politicus aangeprezen, nee, ze had een lovend filmpje over Geert Wilders gemaakt. En Wilders is natuurlijk – aldus D66-politicus Michiel Scheffer – een nazi. En dus mag iedereen die blij is met Wilders voor nazi worden uitgescholden. Ook blonde meisjes die vrolijke filmpjes maken.

Maar goed, het filmpje stond op internet, en als je geen kritiek wilt, moet je geen filmpjes posten. Hoe smakeloos de kritiek ook is. Els liet dan ook niet met zich spotten en reageerde onder de tweet van Scheffer: Als we het toch over nazi’s hebben…. Wie is hier nou precies de landverrader… PVV niet in ieder geval! Een koekje van eigen deeg, en daarmee had de zaak klaar kunnen zijn.
Maar daarmee was de zaak niet klaar.

In Nederland bestaan namelijk goede en foute meningen, en volgens deze doctrine heeft Els een foute mening. Scheffer deed wat ‘vooraanstaande’ Nederlanders zich al langer veroorloven ten opzichte van mensen met foute meningen: hij schilderde een doelwit op haar rug. Meer hoefde hij niet te doen, want helaas hebben we in dit land een goed functionerende deugbrigade.
De deugbrigade heeft voetvolk – sneue internettrolletjes die iedereen voor nazi uitschelden – en figuren zoals Scheffer. Vergelijkbaar met hem zijn de lieden die zich journalist noemen en in keurige kranten schrijven zoals de Volkskrant, de Groene Amsterdammer en het Algemeen Dagblad.

Het voetvolk was direct al in actie gekomen toen Els haar filmpje plaatste. Ene Arie_Papa probeerde de beelden van het filmpje te analyseren om uit te vinden waar het precies was opgenomen. Hij riep medetwitteraars op om mee te zoeken en al snel kon hij victorie kraaien. In een triomfantelijk draadje vergeleek hij beelden van Google streetview met beelden uit het filmpje, en leverde zelfs een link naar Google Maps zodat iedereen zelf kon checken waar Els precies gestaan had.
Els raakte lichtelijk in paniek. Kon ze nu internettrollen in haar buurt verwachten? Intussen kreeg ze meldingen dat er fakeaccounts van haar in omloop waren, zowel op Twitter als op Facebook. Ze beet weer van zich af, vroeg iedereen om de fakeaccounts te rapporteren en liet weten dat het Facebookaccount absoluut niet van haar was. Het maakte allemaal niet uit. De jacht was open.

Je zou zeggen dat iedereen het er wel mee eens zou zijn dat dit te ver ging. Je zou zeggen dat vooral mensen die graag willen deugen, toch wel in zouden zien dat dit een grens over ging. Nee dus. De honden roken bloed.
De zogenaamde journalisten waar we het net al over hadden, werden nu pas echt enthousiast. ‘Brilliant!’ kraaide Robert van der Noordaa, journalist bij de Volkskrant. ‘PVV Els is gevonden!’ Wat is tenslotte leuker dan jagen op PVV-meisjes, nietwaar? Echt een herensport.
‘Maar ze gebruikt dus verschillende namen,’ vervolgde onze meesterspeurder, ‘en ze delete allerlei eerdere accounts. Met deze dame klopt een hoop niet!’ Goh, wat een schandaal om verschillende namen te gebruiken… En waarom zou Els de behoefte voelen om accounts te deleten? Ze hoeft nergens bang voor te zijn, toch?

Er stak een storm van verontwaardiging op onder rechtse twitteraars. Niet dat dit veel indruk maakte, want iedereen weet dat rechtse twitteraars niet deugen. Stel je voor zeg, wat verbeelden die lui zich wel niet? Wierd Duk, een journalist die wel weet dat PVV’ers mensen zijn, reageerde met een tweet vol ingehouden afschuw. ‘Wat laaghartig is dit.’
Hoongelach van de deugbrigade. Lijs Gensink, een twitteraar die zich voordoet als journalist bij RTV-noord, reageerde sarcastisch met: ‘Wierd Duk, hoeder der goede zeden.’ ‘Collega?’ informeerde Duk nog, maar tevergeefs natuurlijk. Fatsoen? Dat ging deze trol niet verspillen aan een populist als Wierd.

Robert van der Noordaa speelde de vermoorde onschuld. ‘Waar gaat dit over jongen. Els is een eng PVV Pegida haataccount. Omdat iemand haar Facebook-profiel gevonden heeft ben ik laaghartig. Wtf?’
Want ja, Els had ook nog de euvele moed gehad om Edwin Wagensveld van Pegida te prijzen. En dan ben je dus een Pegida haataccount. Dan ben je vogelvrij. Dan mag heel ‘fatsoenlijk’ Nederland jacht op je maken en juichen als jij in angst moet leven omdat tussen al die voetsoldaten misschien gestoorde gekken zitten die jou op komen zoeken. Waarbij Van der Noordaa gemakshalve even negeerde dat vooral deze dreiging voor Els het probleem was, en niet zozeer het Facebookaccount.
‘Je hebt geen eer en je kent geen schaamte.’ antwoordde Wierd, ‘Maar dat wisten we al.’

Chris Klomp die het eerder nodig had gevonden om de ‘brilliant’-tweet van Robert Van der Noordaa te retweeten, klom natuurlijk ook op zijn preekstoel. Hij plaatste een tweet die al net zo hypocriet is als het gekonkel van zijn kameraad. ‘We moeten linkse leraren aangeven! Yes!’ – Iemand plaatst het openbare Facebook-profiel van PVV-groupie Els op Twitter: ‘HEKSENJACHT! DOOD AAN ALLEN DIE RETWEETEN!!111!!!

 • Linkse leraren aangeven?
  Hier doelt Chris op het meldpunt van FvD waar leerlingen door kunnen geven of ze rare dingen aantreffen in toetsen en schoolboeken. Nergens op dat meldpunt staat dat leraren moeten worden aangegeven, maar ja. Chris en de waarheid.
 • Openbaar Facebook-profiel?
  Op dat moment was al lang bekend dat dit een nepprofiel was, aangemaakt door haters die Els wilden trollen. Bovendien verzwijgt Chris hier – net als Van der Noordaa – dat de verontwaardiging niet in de eerste plaats over het Facebookaccount ging, maar vooral over de jacht op het adres van Els. Iets wat hij heel goed wist.
 • PVV-groupie?
  Van Jetten of Klaver mag je natuurlijk fan zijn, en dan zal Chris welwillend naar je glimlachen; op zich al een reden om haastig Wilders-fan te worden. Alleen ben je dan geen fan volgens Chris, maar een groupie.
 • Heksenjacht? Dood aan allen die retweeten?
  Wel eens van een spiegel gehoord, Chris? Als hier iemand kon stellen slachtoffer te zijn van een heksenjacht en van bedreigingen, dan was dat Els, en zeker niet de deugbrigade.

Intussen was Robert van der Noordaa nog niet klaar met jammeren. Wierd Duk had namelijk wel VIER heel kwetsende woorden gezegd: ‘Wat laaghartig is dit.’
‘Kijk, zo is Wierd Duk,’ jengelde Robert, ‘Iemand vond die Els, dat enge extreemrechtse account dat PVV en Pegida pusht. Els kiest zelf om een Facebook account te hebben. Als ik dat retweet, dan heb ik het gedaan. Tuurlijk Wierd.’
Iemand VOND die Els?

Dus er was niet door een stelletje bloedhonden op haar gejaagd? Er was niet ijverig naar haar gegevens gespeurd? Of was deze jacht gerechtvaardigd omdat dit meisje een ‘eng, extreemrechts account’ had?
En Van der Noordaa WIST dat het Facebookaccount nep was. Op het moment dat hij deze tweet stuurde, stond dat al uren online, en hij volgde deze zaak. Hij wist dit. Bovendien wist hij ook dat het ging om de jacht op haar adresgegevens, maar ja, een leugentje meer of minder, wie ziet dat nog op zo’n grote hoop?

Gelukkig maar dat Chris Klomp aan zijn kant stond, en gretig retweette Van der Noordaa de Heksenjachttweet van Chris. Die arme Robert toch, slachtoffer van een heksenjacht. En vanzelfsprekend moest er nog een verongelijkte tweet bij: ‘Al die extreemrechtse accounts menen dat als je een openbaar Facebook-profiel retweet dat je dan aan stalken doet en doxxen. Het niveau van die idioten is werkelijk beneden de kamertemperatuur.’ Tuurlijk Robert. Al je tegenstanders zijn Hitler en bovendien ben jij zoveel slimmer…

Intussen waren de problemen voor Els nog lang niet voorbij. Een andere stalker was opgedoken, ene Remtweet. Hij ging nog een stapje verder en rapporteerde trots wat hij allemaal van Els te weten kwam. Hij publiceerde haar naam, haar woonplaats, informatie over haar familie, haar vroegere school, en natuurlijk moest hij even laten weten hoe dom ze wel niet was en wie haar ouders, ja zelfs haar huisdieren waren.

Kunt u zich de paniek bij Els voorstellen? Al die internettrollen wisten nu waar zij woonde. Dat was niet alleen angstaanjagend voor haar, het was ook gewoon misdadig van de stalkers. Het is namelijk verboden om zomaar iemands persoonlijke gegevens op Twitter te zetten. Doxen heet dit, en Twitter straft mensen die dit doen.

Nam de deugbrigade nu een beetje gas terug? Waren ze misschien toch een beetje geschrokken dat een meisje van twintig nu in angst moest leven omdat haar naam en persoonlijke informatie op Twitter waren gegooid en zij van vooraanstaande deugers het stempel haataccount had gekregen? Vergeet het maar. Genade is er alleen voor ‘ons soort mensen’: het PVV-gepeupel is inferieur en heeft geen rechten.

Wierd Duk had het helemaal gedaan natuurlijk. Het zomaar opnemen voor een PVV-groupie, wie dacht hij wel niet dat hij was? ‘Ik kan niet wachten op de podcast van Wierd Duk over PVV-groupie Els,’ hoonde Klomp, ‘dat ze gewoon naar school moet en haar mond moet houden over politiek.’ Een verwijzing naar Greta Thunberg natuurlijk, het klimaatmeisje met Asperger waarvan een hoop mensen zeggen dat ze uitgebuit wordt. Duk heeft ooit medelijdend gezegd dat het kind gebruikt wordt en beter gewoon weer naar school zou kunnen. Nu mag hij van Chris dus nooit meer een meisje in bescherming nemen, want Wierd heeft ooit iets (vriendelijks!) over Greta gezegd.

En Klomp was niet de enige die Greta Thunberg erbij haalde. Lees dit pareltje van Hans Laroes, oud-hoofdredacteur van het NOS-journaal. Moet Els niet naar school? Ze heeft Asperger! (of iets anders)! Ze wordt gemanipuleerd door haar ouders! Ze kan nog niet zelfstandig nadenken! Er zit een duur pr-buro achter! Met dit commentaar retweette hij het filmpje van Els alsof alles wat ooit over Thunberg gezegd is hem het recht verschafte om Els nog even een trap na te geven op een moment dat er al volop op haar gejaagd werd.

Los van het feit dat de vergelijking met Thunberg nergens op slaat, kun je je afvragen wat voor kronkel deze mensen in hun hoofd hebben. Zijn zij voor tribale rechtspraak, zoals in sommige achtergebleven gebieden gepraktiseerd wordt? Een jongen heeft scheef naar een meisje gekeken en dus beslist de dorpsraad dat de zus van de jongen nu door de hele familie van het meisje verkracht mag worden? Is dit het soort ‘rechtspraak’ waar Klomp en Laroes voorstander van zijn?

En natuurlijk moest Laroes nog even miepen dat hij ‘bedreigd’ werd. Hij zal wel teleurgesteld zijn geweest, want ik heb de moeite genomen om de honderden reacties onder zijn tweet door te scrollen en ik zag niet één bedreiging. Het beste waar hij mee kon komen was dit:
‘Ook voor jou geldt @hanslaroes, als haar iets overkomt heb je een heel groot probleem.’ Een heel groot probleem zou natuurlijk van alles kunnen betekenen, maar Laroes was al helemaal blij dat hij iets met een beetje creativiteit als ‘bedreiging’ kon framen: ‘Kijk. Men (be)dreigt. Zo gaat dat in die kringen.’ Die kringen. U weet wel, het plebs. Die Neanderthalers die hun plek moeten kennen en vooral niet op de verkeerde politici mogen stemmen.

Dit hele gebeuren speelde zich natuurlijk af op Twitter, en mensen gingen massaal de doxende stalkers rapporteren. Tja, rechtse mensen, hè? Die denken dat je zaken op een fatsoenlijke manier op moet lossen. Maar ja. Twitter.
Stel je even het gejuich voor toen Arie_Papa bericht van Twitter kreeg. Hij tweette meteen triomfantelijk: ‘Twitter zegt OK!’ met een screenshot van het bericht. Pfff. Toch wel een opluchting. Even had hij zich nog zorgen gemaakt, maar hij had gerust kunnen zijn. Rechtse meisjes doxen? Dan antwoord Twitter dat er ‘geen maatregelen nodig zijn, want de gerapporteerde inhoud overtreedt de Twitterregels niet.’

Vermoedelijk gingen de persoonlijke gegevens die Remtweet gepost had toch te ver, want hij heeft stilletjes zijn tweets daarover verwijderd. Niet dat Twitter hem geschorst heeft, welnee. Twitter schorst alleen rechtse twitteraars als ze bijvoorbeeld al lang bekend materiaal over GroenLinkse geweldplegers niet willen verwijderen. Dan wordt Twitter op slag principieel.
Maar een meisje beschermen dat het lef had om onder haar eigen naam voor haar foute mening uit te komen? Daar gaat Twitter niet aan beginnen… En dan vragen mensen zich nog af waarom rechtse twitteraars vaak liever anoniem blijven.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik me even verdiept heb in de wereld van de deugbrigade, dan ben ik misselijk.
De walgelijke hypocrisie.
De arrogante leugens.
De totale blindheid voor de eigen verdorvenheid.

En dat er anonieme trollen rondlopen als Arie_Papa en Remtweet die het een sport vinden om mensen te doxen, dat is al erg genoeg. Maar dat achterbakse kwezels als Robert van der Noordaa, Chris Klomp, Hans Laroes en Michiel Scheffer zo hardvochtig zijn dat ze het vanzelfsprekend vinden om een onschuldig meisje als een prooi op te jagen, alleen maar omdat ze in hun ogen de verkeerde mening heeft… Dat vind ik ongelooflijk.

Kijk overigens gerust het filmpje van Els. Ik verzeker u dat ze nergens oproept tot geweld, dat ze nergens roept dat alle Marokkanen het land uit moeten, en dat ze nergens beweert dat mensen van welk ras dan ook minder waard zouden zijn. Ze is alleen maar blij met haar land en blij met Geert Wilders. Mag dat alsjeblieft?

Ik hoop van ganser harte dat Els goede mensen om zich heen heeft die haar beschermen.
Ik hoop dat geen enkele haattrol bij haar huis zal opduiken.
Ik hoop dat Geert Wilders haar uit zal nodigen voor een ontmoeting en haar een geweldige dag zal bezorgen.

Ze verdient het.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.

UPDATE & RECTIFICATIE: In een eerdere versie van dit artikel werd vermeld dat “Lijs Gensink” een journalist was bij RTV Noord. Dit bleek echter niet het geval te zijn, dit account is iemand die de echte journalist Gijs Lensink imiteert. De echte Gijs Lensink werkt voor RTV Noord, deze trol uiteraard niet. Namens Saltmines.nl onze excuses aan dhr. Lensink en RTV Noord.
Tevens stond in een eerdere versie van dit artikel dat @remtweet het exacte adres van Els publiceerde. Dit was niet het geval, wat hij deed was gegevens publiceren die moesten helpen om haar adres te achterhalen. Wij hechten eraan om correct te zijn in onze berichtgeving, en bieden hierbij onze excuses aan voor deze onnauwkeurigheid. — Russells Teapot

UPDATE 2: Ten tijde van publicatie van dit artikel waren de stalkers er nog niet in geslaagd adresgegevens te achterhalen, maar inmiddels is dat wel gebeurd. Els heeft nu, op aanraden van de politie, besloten Twitter te verlaten, vanwege “hele extreme bedreigingen” gericht tegen haar en haar familie.