Heel Nederland in spanning voor de buis

Wat is het toch droevig dat we op de dag van de intocht van Sinterklaas in spanning naar het nieuws kijken. Zullen er rellen zijn? Moeten we bang zijn voor aanslagen? Zullen de kinderen nog wel veilig zijn? Het is een mirakel dat er nog steeds zoveel ouders en grootouders met hun kinderen naar de intocht durven te gaan.
Hoe zijn we hierin verzeild geraakt? Dankzij onze deugmedia en deugpolitici.

Wie gaven de Pietenhaters een podium?

Zouden Matthijs van Nieuwkerk, Hans Laroes, Lodewijk Asscher en al die andere deugers onderhand geen spijt hebben van het voortdurend aanzwengelen van deze discussie? Welke minieme groep activisten krijgt zo’n podium als de Pietenhaters? En dat al jaren en jaren. Het houdt maar niet op. De meeste Nederlanders zijn er zo ziek van dat er onderhand maar twee stromingen over lijken te blijven. De handdoek in de ring gooien en maar helemaal stoppen met Sinterklaas, of na alle provocaties zelf ook radicaliseren.
En ja hoor, de gerechtelijke macht deed er nog een schepje bovenop met de belachelijke rechtsongelijkheid waar het de BlokkeerFriezen aangaat.

Een belangrijker vraag dan hoe we hierin verzeild zijn geraakt: hoe komen we hier weer uit?

De feiten

Laten we om te beginnen de feiten even tegenover elkaar zetten.

Racisme en discriminatie zijn fout Nederland is één van de minst racistische landen ter wereld
Het is niet leuk als je zwart bent en je wordt uitgescholden voor Zwarte Piet Het is niet leuk als je rood haar hebt en je wordt uitgescholden voor vuurtoren
Blackface in de VS werd gebruikt om zwarten belachelijk te maken Zwarte Piet was de held van de kinderen, veel populairder dan Sinterklaas
Nederland heeft in slaven gehandeld Alle volken ter wereld hebben in slaven gehandeld
Er zijn actievoerders die willen dat Zwarte Piet verandert Zwarte Piet is veranderd
Actievoerders willen de intocht verbieden Sinterklaas is het populairste kinderfeest van Nederland
Actievoerders mogen al jaren overal hun mening verkondigen Nederlanders die Zwarte Piet willen behouden komen nauwelijks aan het woord
De actievoerders zijn met een paar honderd De Nederlanders die Zwarte Piet willen behouden zijn met miljoenen

 

De Zwarte Piet-activisten – en dan vooral de activisten die zelf behoorlijk donker zijn – zouden eens een jaartje in China, Rusland, India of het Midden-Oosten moeten gaan wonen. Daar is racisme zo gewoon dat niemand ervan opkijkt. Er wordt vanzelfsprekend neergekeken op donkere mensen, en hoe blanker je bent, hoe beter.
Natuurlijk weten die activisten dat wel, daarom gaan ze ook niet. Ze weten heus wel dat daar niemand naar hen zal luisteren, nee, daarvoor moet je in Nederland zijn. Degenen die in Nederland het publieke debat beheersen, zijn namelijk zo doorgeschoten tolerant dat ze iemand met een kleurtje bij voorbaat al gelijk geven. Wijs even met je vinger, en ze hebben het boetekleed al aan.

Maar het debat is volkomen scheef gegroeid. En daar plukken we nu de wrange vruchten van.

De oplossing

Voorstel:

  • Hou op met dingen racisme noemen die geen racisme zijn.
  • Hou op met mensen een podium bieden die tot geen enkel compromis bereid zijn
  • Hou op met mensen demoniseren die alleen maar willen dat kinderen niet bang hoeven te zijn

Als de media en de politiek deze koers volgen, hebben we binnen een paar jaar weer leuke Sinterklaasfeesten. En Piet zal in een rustig tempo moderniseren, zoals hij dat al jaren gedaan heeft.

En tot slot: de activisten staan er niet voor de donkere kindertjes, maar voor zichzelf. Hun acties hebben Nederland niet zozeer bewust gemaakt van al bestaand racisme, nee, zij hebben het beeld geschapen dat zwarte mensen kleinzerige drammers zijn.

Ik maak me sterk dat dankzij de Zwarten Pieten-discussie van de laatste jaren het racisme in Nederland is toegenomen.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.