Het OM heeft na uitgebreid onderzoek te weinig bewijs gevonden tegen vijf personen die verdacht werden van een aanval op de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op vrijdag 8 november 2019 te Den Haag. Het OM heeft daarom besloten om de zaak tegen de vijf verdachten te seponeren.

Dat is raar.

Denk even terug aan de dramatische getuigenissen voor de gemeenteraad in Den Haag van Tara, Rosalie en Ronja.

 • Tara Lecluyze: Probeert u zich voor te stellen dat u wordt aangevallen. Bij iedere deur klinkt geknal. Er is paniek. U ruikt vuur. Mensen roepen: waar staan de brandblussers? Tara stelde dat dit een terroristische aanslag was en dat er doden hadden kunnen vallen. Het pand had af kunnen branden. Mensen hebben de deuren tegengehouden, anders was er een ramp gebeurd…
 • Rosalie Ekstein (gebroken stem): Ik lig hier wakker van. Ik heb zelf een kindje van bijna zes maanden oud en ik heb me vorige week meerdere malen afgevraagd of ik die voor het laatst in mijn armen vast zou houden. Volgens Rosalie waren er meer dan vijftig boze mannen met honkbalknuppels, bivakmutsen en zwaar vuurwerk. Mensen werden onder de voet gelopen, er waren gewonden. Rosalie zei ook bedreigd te zijn op haar thuisadres.
 • Ronja Bruijns: Ik ging voor het kindje van mijn vriendin staan, maar daardoor stond ik in het gangpad. Mensen liepen letterlijk over mij heen. Ook Ronja zei doodsbedreigingen te krijgen. Zij getuigde dat vijftig gewelddadige, witte mannen over het twee meter hoge hek klommen, het gebouw omsingelden, vuurwerkbommen gooiden en alle ruiten insloegen. Ze zei dat ze glas in haar hand had gekregen.

Hoe kan dit? Vijftig gewelddadige mannen met honkbalknuppels en bivakmutsen vielen dit gebouw aan en nu zou er geen enkel bewijs zijn?

Al sinds begin februari probeer ik informatie te krijgen over deze zaak, en dit is wat ik los wist te peuteren:

 • Het exacte aantal aanvallers is niet bekend, maar volgens getuigenverklaringen gaat het om enige tientallen.
  Deze getuigenverklaringen zijn vermoedelijk van de activisten, niet van voorbijgangers of buren. En vreemd genoeg zijn er geen beelden van de horde aanvallers of de paniek, terwijl zo’n beetje iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon bij zich heeft.
 • Er werden een paar ramen vernield en auto’s op de binnenplaats.
  Grote vraag is natuurlijk: door wie? Hier heeft de politie blijkbaar geen antwoord op kunnen vinden.
 • De politie neemt aan (getuigenverklaringen) dat de aanvallers sjaals voor hun gezichten hadden, vuurwerk gooiden en stokken bij zich hadden. Deze zaken werden NIET aangetroffen bij de verdachten.
  De politie heeft dus geen bewijs gevonden dat deze zaken aanwezig waren. Alweer hebben we alleen maar de verklaringen van de activisten.
 • Voor zover de politie weet, zijn er geen gewonden gevallen.
  Daar dachten Rosalie en Ronja anders over, maar misschien hebben de gewonden zich voor de politie verstopt? Alweer: hier hebben we alleen hun onbewezen verklaringen voor.

Kijken we naar dit rijtje, dan is het enige harde ‘bewijs’ dat er ramen kapot waren en dat er auto’s beschadigd waren. Natuurlijk kunnen vijftig agressieve mannen dat heel makkelijk voor elkaar krijgen, maar… zouden een paar activisten die uit zijn op extra aandacht en een slachtofferrol dat ook niet voor elkaar kunnen krijgen?

Overigens: er is WEL een filmpje van de bewuste avond, na de aanval. In dit filmpje zien we geen paniek, geen rook, geen gillende mensen. We zien een zaaltje waar mensen op stoelen zitten en iemand op het podium uitlegt dat mensen die hun auto buiten geparkeerd hebben even moeten gaan kijken en eventueel zaken moeten regelen met de verzekering. In het zaaltje is alles volstrekt rustig, kijkt u zelf maar. Hier en daar wordt verbaasd gereageerd: ‘Vier auto’s kapot geslagen??’ en dat is het wel. Er wordt zelfs een beetje gelachen: ‘Nee joh, doe niet zo gek…’
Maar de verhalen van Tara, Rosalie en Ronja dan…? Overal geknal, rook, paniek, mensen werden onder de voet gelopen. Vijftig enge mannen met honkbalknuppels…

Laat ik het zo vriendelijk mogelijk zeggen.
Het zou kunnen dat een paar relschoppers op een deur gebonkt hebben, een paar ruiten hebben ingegooid of zelfs een paar auto’s beschadigd hebben. ALS dat zo is, is het heel erg fout. Hoe onhebbelijk KOZP zich ook gedraagt, deze groep heeft net als alle andere Nederlanders recht op vrijheid van meningsuiting en vergadering zonder bang te hoeven zijn voor geweld.
Maar.
Het zou ook kunnen dat dit heel anders zit.
Tara, Rosalie en Ronja zijn drie blanke jongedames die graag willen vechten tegen racisme. Misschien dachten ze de goede zaak te dienen door een dramatisch verhaal te verzinnen. Misschien hebben ze dat uitgedacht samen met dichter Jerry Afriyie die zelf ook een getuigenis gaf voor de gemeenteraad, al was hij niet aanwezig bij de overval. Misschien zijn ze zelf heel creatief geweest en heeft Afriyie hun verhalen voor waar aangenomen. Wat is waarschijnlijker? Dat deze activisten al deze vreselijke dingen hebben meegemaakt en dat er geen schijntje bewijs van is, of dat ze van alles verzonnen hebben?

Sinds november vorig jaar hebben we KOZP het voordeel van de twijfel gegeven, maar als ik nu alles overzie, dan lijkt het mij dat KOZP dit voordeel niet verdient. Te veel van deze verhalen zijn bewezen onwaar, en niets is bewezen waar.

Ik geloof ze niet. De woordkunstenaars van KOZP hebben hun hand overspeeld.

Update november 2022: in dit stuk noem ik een filmpje dat door de activisten zelf in het zaaltje gemaakt is. Het originele filmpje was al verdwenen, maar later had FvD het online gezet, dat is de link die nu nog in het stuk staat. Blijkbaar heeft FvD het moeten verwijderen, misschien van de filmer die natuurlijk een sympathisant van KOZP was. Het filmpje is nu niet meer te vinden.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.