Het is weer prijs. Voor de DERDE keer in korte tijd wordt iemand om de oren geslagen met oude appberichten.
Dit keer is de beurt aan Sid Lukkassen, twee weken geleden was het een appgroep waar FvD-jongeren in zaten en iets meer dan drie weken geleden was het Thierry Baudet. Dat is wel een patroon: elke keer is er een link met FvD.

De volgende stap in het patroon is natuurlijk de sociale lynchpartij. Allerlei lieden wentelen zich – al dan niet openlijk – in leedvermaak en eisen genoegdoening. De zondaars moeten boeten! Ze moeten door het stof, ze mogen nooit meer sociaal acceptabel worden. Op de brandstapel!

Wat is het toch heerlijk om aan de goede kant te staan.

Helaas zijn er geen echte nazi’s meer om tegen te strijden, maar gelukkig zijn er nog mensen die foute appjes sturen. Hoe fout die appjes zijn moet vaak nog maar blijken, want grappen die uit de context gehaald worden – we ar ze Russians! – lijken ineens heel kwalijk als je ze zonder lach bekijkt, maar als je die smileys meerekent zijn ze misschien wel onschuldig.
Andere appjes zijn overduidelijk fout, al kan je je ook daar afvragen waar de openbaarmaking nu eigenlijk voor diende. De klokkenluiders die een bezorgde brief aan het FvD-bestuur hadden gestuurd liepen een week later al naar Ton van Dijk met hun ‘onthullingen’. Ging het om de misstanden of om het relletje?
En bij Sid Lukkassen blijkt in elk geval niet uit zijn daden dat hij mensen ‘letterlijk uit wil schakelen’ en zou de rest van het appgesprek misschien wat opheldering kunnen geven.

Maar voor de fascistenjagers van 2020 zijn dat allemaal maar bijzaken. Zij zijn op jacht! Er zijn nog nazi’s en ZIJ gaan ze aanpakken! Ze zullen helaas nooit deel uit kunnen maken van het echte verzet, maar het naoorlogs verzet is een uitstekend surrogaat, en bovendien zo heerlijk zonder risico. Pak ze! Grijp de nazi’s! Nooit meer Auschwitz! En al deze gretige scherprechters hebben zo verschrikkelijk gelijk dat ze niet eens nadenken over de gevolgen van wat ze doen.

Wat zijn dan die gevolgen? Kunnen Baudet, Lukkassen en de jongeren uit de app-groep mensen voor de rechter dagen? Hebben degenen die de berichten uit lieten lekken strafbare dingen gedaan? Er zullen vast juristen zijn die allerlei verstandige dingen kunnen zeggen over appberichten – bijvoorbeeld of die onder het briefgeheim vallen en zo ja, in welke mate – maar het gaat me nu niet om de juridische aspecten van het openbaar maken van privéconversaties. Het gaat me om de sociale gevolgen.

U die dit leest, hoe vertrouwelijk zijn de appjes die u stuurt? Heeft u wel eens via een appje de liefde aan iemand verklaard en zou u nu duizend doden sterven als diegene dat op internet zou zetten? Heeft u wel eens in een dronken bui een vriend – of een ex – uitgescholden via WhatsApp? Heeft u wel eens dubbel gelegen van het lachen als u in een appgroep probeerde om nog lolliger te zijn dan de vorige die iets bijdroeg? Heeft u wel eens foute grappen gemaakt die uit de context gehaald heel verkeerd zouden kunnen overkomen? Als u dat allemaal niet gedaan hebt, bent u een bijzonder mens. Of u gebruikt geen WhatsApp, wat waarschijnlijker is.

We zouden moeten beseffen wat voor monster we creëren als we het normaal gaan vinden om andermans privéberichten op internet te gooien en vervolgens keihard te gaan veroordelen. Alles wat even terloops in vertrouwen gezegd is, komt dan in de onbarmhartige schijnwerpers van vijandige aandacht. Welke snel getypte berichtjes blijven daarin overeind?

Als dit soort ‘schandalen’ maar vaak genoeg voorkomen, kunnen we wel raden wat het effect zal zijn. Er zal niet meer snel en onnadenkend een appje gestuurd worden. Er zullen geen terloopse opmerkingen meer worden gemaakt, en al helemaal geen grappen.
Vorsicht! Der Feind hört mit!
We hebben helemaal geen Stasi nodig, we zorgen zelf wel dat niemand meer zomaar iets durft te zeggen of te schrijven. Denk erom: één misstap en je wordt gelyncht op de social media…

Is dat wat we willen? Willen we werkelijk dat alles onder controle van ‘de mening van internet’ komt te staan? Willen wij elkaars politieagent worden? Elkaars verklikker?
Al die figuren die nu weer lopen te juichen omdat ze de volgende ‘nazi’ naar de guillotine kunnen slepen, schijnen niet te beseffen dat de guillotine altijd honger heeft.
Het. Stopt. Niet. Bij. Nazi’s.

De vrijheid die je een ander afpakt, is uiteindelijk altijd de vrijheid die je jezelf afpakt.

Laten we alsjeblieft anderen – ook onze tegenstanders – hun privégesprekken gunnen en niet verklikkers belonen door ze hun gram te laten halen. Want wat zijn de motieven van de lekkende gesprekspartners? Erg fraai zal het niet zijn. Jaloezie. Wraak. Afgewezen in de liefde. Minder succesvol dan die ander die je nu toch lekker te grazen kunt nemen.

De journalisten die zich hiermee bezig houden zou ik willen vragen: is dit journalistiek of laat je je gebruiken voor laag-bij-de-grondse wraakacties? Wil je werkelijk in dit troebele water vissen? En ook voor jullie geldt: hoe graag zou je je eigen appjes – of die van je onbezonnen puberdochter – op internet terug willen zien?

Tenslotte nog een tip voor mensen die zich storen aan wat een ander in een privégesprek zegt: vertel die ander dat je het er niet mee eens bent. Zeg die ander recht in zijn of haar gezicht wat je vindt, en praat het uit of maak het uit. Doe desnoods aangifte als je denkt dat het strafbaar is. Maar respecteer elkaars privacy.

Je houdt er uiteindelijk ook zelf een leukere samenleving aan over.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.