Elk jaar weer wordt er geroepen om een totaal vuurwerkverbod en elk jaar is het geroep weer wat harder. En dat terwijl dit streven volkomen belachelijk is.

Wat zijn eigenlijk de regels voor het gebruik van vuurwerk door consumenten? Op oudejaarsavond van 31 december tot 1 januari mogen in Nederland burgers zelf vuurwerk afsteken tussen 18:00 en 02:00. Vuurwerk moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen en mag alleen verkocht worden op de laatste drie dagen van het jaar, niet vallend op een zondag, bij een winkel met een vergunning.
Dit is dus de bestaande regelgeving. Laten we hier eens beter naar kijken.

 • Op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 mogen burgers zelf vuurwerk afsteken.
  Vroeger was dat ook overdag op oudejaarsdag, maar vanwege alle klachten over vuurwerkoverlast is dit al teruggebracht tot alleen ’s avonds. En betekent dit nu dat er overdag geen vuurwerk meer afgestoken wordt?
  Mocht u iets aan uw oren mankeren, vraag het dan even aan de dichtstbijzijnde hondenbezitter. Er wordt al weken van tevoren vuurwerk afgestoken, en vanaf het moment dat de officiële vuurwerkverkoop gestart is, neemt het aantal knallen snel toe. Op oudejaarsdag maken overal groepjes de straten onveilig en klinkt het geknal van alle kanten.
 • Vuurwerk moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen.
  Als uw ruiten staan te rinkelen van de dreunen in uw straat, denkt u dan dat er vuurwerk afgestoken wordt dat voldoet aan de wettelijke eisen? En ga de rapporten en nieuwsberichten maar eens doorlezen die hier al jaren over verschijnen: de zwaarste verwondingen door vuurwerk ontstaan door illegaal vuurwerk. Elk jaar weer worden tienduizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen, en dat is dus alleen wat de politie te pakken krijgt.
 • En dan hebben we het nog niet eens over onverantwoordelijk gebruik van vuurwerk.
  Ook legaal vuurwerk kan gevaarlijk zijn als de gebruikers er dom mee omgaan. Steek een vuurpijl aan terwijl je er met je gezicht boven hangt. Steek een rotje aan en blijf het vasthouden.
  Gooi met vuurwerk naar mensen. Experimenteer op brievenbussen, straatnaambordjes, openstaande ramen en zelfs dieren.
  Al deze gevaarlijke en zelfs misdadige handelingen zijn simpelweg verboden.

Maar er lopen in Nederland nog altijd naïevelingen rond die denken dat een vuurwerkverbod iets oplost.

Vergelijk het eens met een buurthuis. Ooit was daar een strenge beheerder die de hele tijd aanwezig was en de bezoekers aansprak op hun gedrag. Ging de beheerder naar huis, dan deed hij de deur achter zich op slot. Als iemand iets vernielde of wegnam, werd hij door de beheerder op het matje geroepen, kreeg flink op z’n donder en moest de schade vergoeden.
Totdat de gemeente besloot dat dit wel een erg hiërarchisch model was.
De beheerder werd vervangen door een vriendelijke dame die parttime werkte. Als iemand iets vernielde of wegnam, wist ze vaak niet wie het geweest was, want ze was de helft van de tijd niet aanwezig. Ging de deur op slot als zij er niet was? Welnee, er was besloten dat het buurthuis ‘van iedereen’ was, dus het zou wantrouwend zijn om de deur op slot te doen. De buurtbewoners moesten ‘eigenaarschap’ voelen, en daar was vertrouwen voor nodig. Als iemand beschuldigd werd van vernieling of diefstal, ging de vriendelijke dame met hem praten. Zo gaan we toch niet met elkaar om? De kosten verhalen was dan wel weer erg autoritair, bovendien: wat loste dat nu op? We moeten vertrouwen opbouwen.

Hoe denkt u dat het zo’n buurthuis zou vergaan? Waarschijnlijk zou het binnen de kortste keren geplunderd en vernield worden door minder sociale buurtbewoners. Tenzij iemand zich op zou werpen als strenge beheerder, maar zonder rugdekking van de gemeente zou dat vrij kansloos zijn. En toch is dit hoe de Nederlandse staat de vuurwerkoverlast al jaren aanpakt.

De strenge beheerder – de politie – is al lang geleden omgevormd naar ‘je beste vriend’ en als de politie nog niet soft genoeg is, dan is de rechtsstaat het wel. Straffen voor illegaal vuurwerk? Je moet wel heel wat op je kerfstok hebben voor je meer krijgt dan een taakstraf. Bovendien: hoe vaak is de beheerder aanwezig? In het hele land kampt de politie met personeelstekorten. We lezen hoe teams worden opgeheven en specialisten worden overgeheveld naar plekken waar mensen tekort zijn. En waar de politie terrein verliest, groeit de criminaliteit.

Dan die deur van het buurthuis. De deur op slot doen? Dat is uitsluiting, bah. En zo hebben wij ooit onze landsgrenzen opengezet. Zo handig! Nu hoef je niet meer in de file te staan als je naar het buitenland op vakantie gaat!
Weet u hoeveel illegaal vuurwerk vroeger bij de grens werd tegengehouden? En dan tellen we nog niet eens mee hoeveel vuurwerk niet eens bij de grens kwam omdat men wist dat daar de douane stond. Natuurlijk. Haal het slot van je deur en verwacht dat inbrekers daar geen misbruik van maken.

En dat is waarom de huidige regels tegen vuurwerkoverlast een wassen neus zijn. Handhaving is zo goed als onmogelijk, en voor zover het al mogelijk is, gaat er nauwelijks een afschrikwekkende werking vanuit. Overtreders weten dat de pakkans gering is, en als ze al gepakt worden, vallen de straffen mee.

Wat zal een totaal vuurwerkverbod voor effect hebben? Een paar brave burgers zullen niet meer op oudejaarsavond tussen 18.00 en 02.00 uur hun verantwoorde vuurwerk afsteken en verder zal er niets veranderen. De figuren die dit jaar knallend en vernielend door de straten trekken en mensen en dieren verwonden, die zullen dat volgend jaar weer doen, of er nu een verbod is of niet.

Als je overlast door vuurwerk wilt verminderen, begin dan eens met een strenge beheerder aanstellen die fulltime werkt en DOE DIE DEUR OP SLOT! Maar dat zal wel niet gebeuren.
Mensen die denken dat regels zin hebben ZONDER dat die regels gehandhaafd worden, leven in een schijnwerkelijkheid. Dan kan je strengere regels maken tot je een ons weegt, maar alleen op papier is er dan iets veranderd. De werkelijkheid blijft hetzelfde.

En daarom is een totaal vuurwerkverbod belachelijk.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.