Open brief aan Tineke Ceelen en Dirk Mulder

Sinds tien jaar organiseert Stichting Vluchteling elk jaar ‘De Nacht van de Vluchteling’ om geld op te halen en aandacht te vragen voor vluchtelingen. Een nobel doel.

Dit jaar hebt u gekozen voor Kamp Westerbork als vertrekpunt voor een route van 40 km. Meerdere Joodse gemeenschappen hebben hier met verbijstering op gereageerd, zij hebben geprobeerd duidelijk te maken hoeveel pijn dit hen doet. U heeft hierop gereageerd door te zeggen dat u alleen maar een verband wilt leggen tussen de vluchtelingen van nu en de vluchtelingen van de tijd – in de jaren 30 – dat kamp Westerbork onderdak bood aan vluchtelingen. Dat is niet het verband dat de rest van Nederland legt.

U bent zo goed op de hoogte dat u alle aspecten van Kamp Westerbork kent, maar voor gewone Nederlanders is Kamp Westerbork onlosmakelijk verbonden met de Holocaust. En voor de overlevenden van de Holocaust is het nog erger. Voor hen is Kamp Westerbork een vervloekte plek, een plaats van onnoemelijke pijn, een poort naar de hel. En op die plaats, die open wond, wilt u nu een evenement organiseren. Het voelt alsof u het leed van de Joodse Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog wilt gebruiken om uw eigen doelen te promoten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

De Nacht van de Vluchteling is pas half juni, u heeft nog tijd genoeg om een andere vertrekplaats te organiseren. Heb respect voor het leed van de overlevenden van de Holocaust en hun nabestaanden: zij vragen u niet om geld, zij vragen u niet om aandacht, zij vragen slechts om rust. En natuurlijk zijn er ook Joden te vinden die hier geen probleem mee hebben, maar zo lang er nabestaanden zijn die hier wel leed van ondervinden, is respect voor hun pijn toch wel het minste wat we ze kunnen geven.

Laat Kamp Westerbork een plaats van gedenken blijven.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.

De foto bovenaan is van Kippa