Al ben ik geboren in de Schilderswijk; als ik er nu loop, voel ik me vreemdeling in eigen wijk. De enorme veranderingen in de wijk waren voor mij aanleiding om op onderzoek uit te gaan en een boek te schrijven over die veranderingen. Dat boek roept veel reacties op, vooral omdat velen hun eigen verhaal erin herkennen. Die herkenning gaat over de Schilderswijk van toen, maar ook over andere wijken en latere tijden. Want de oorzaken voor de veranderingen in de Schilderswijk zijn helaas ook elders te vinden.

De Nieuwe Wereld

Deze week was ik te gast bij De Nieuwe Wereld. Hun YouTubekanaal staat vol met interessante gesprekken en ik volg ze al een tijdje. Een vlog van Jelle van Baardewijk, één van de presentatoren, gaf voor mij de kern van hun streven weer: zoeken naar waarheid, durven te denken, liefde voor het debat. Ik vind het een verademing dat er nog mensen buiten de gebaande paadjes durven te gaan, en open willen nadenken over alles wat in onze maatschappij gebeurt. En deze week mocht ik dus meedenken.

Met Willem de Witte sprak ik over mijn boek: Het verdriet van de Schilderswijk. We spraken over wat er destijds in de wijk gebeurde, en over de dieper liggende patronen die we nog steeds in onze samenleving zien. Belangrijke thema’s in ons gesprek waren de klassenverschillen in ons zogenaamd egalitaire land en de vele heilige huisjes die vaak verhinderen dat er een echt gesprek gevoerd kan worden.

Wilt u mij steunen? Dat kan via repelsteeltje.backme.org

Als u op de hoogte wilt blijven van wat ik publiceer, kunt u mij volgen op Twitter.