De kloof tussen de NPO-bubbel en de rest van Nederland werd deze kerst wel heel pijnlijk duidelijk toen het programma ‘Mensen met M’ Laura H. uitnodigde, een teruggekeerde IS-gangster.

Even voor de achtergrondinfo: Mensen met M is een reeks van vier uitzendingen met Margriet van der Linden die deze kerstweek werd uitgezonden. In een villa hield Van der Linden dubbelinterviews met bekende Nederlanders die een bijzonder jaar achter de rug hebben.
Behalve Laura werden de volgende gasten ontvangen: minister Carola Schouten, fotograaf Erwin Olaf, advocaat Inez Weski, cineast Halina Reijn, tv-recensent Angela de Jong, politicus Thierry Baudet en songfestivalwinnaar Duncan Laurence.

Laura werd in dezelfde uitzending als Duncan Laurence geïnterviewd en vertelde over haar moeilijke jeugd en haar tijd in het kalifaat. Nu is het in principe mogelijk dat deze vrouw spijt heeft; het zou in theorie zo kunnen zijn dat ze oprecht wil boeten voor haar fouten en alle verantwoordelijkheid daarvoor op zich neemt. Maar is dat reden voor een interview? Hoeveel tranentrekkende verhalen en regelrechte leugens van IS-gangers hebben we het afgelopen jaar al moeten aanhoren via de NPO? Waarom moeten we mededogen hebben met deze meedogenloze jihadisten die meestal pas naar Syrië vertrokken NADAT het kalifaat al de meest gruwelijke video’s op internet had gezet?

En als er nu een overvloed aan aandacht was voor de slachtoffers van IS, maar helaas; hier blijven de NPO en andere MSM ernstig in gebreke. De Jezidi’s die zo verschrikkelijk geleden hebben, komen nauwelijks aan bod. De talloze vluchtelingen blijven buiten beeld. Als er (familieleden van) IS-gangers op de buis verschenen, ging het vrijwel nooit over de martelingen, moorden en verkrachtingen. Nee, meestal ging het over waarom ze zich bij IS hadden aangesloten – waarbij ze niet zelden zelf als slachtoffers werden neergezet – en hoe ze weer terug moesten komen in de Nederlandse maatschappij. Bij elk mediamoment voor IS-gangers groeide de irritatie over deze scheve verhouding.

En dus was na de uitzending over Laura de verontwaardiging groot over WEER aandacht voor een dergelijk iemand en vooral over de begripvolle manier waarop zij geïnterviewd werd. De verontwaardiging was zelfs zo groot dat de KRO-NCRV zich genoodzaakt zag om te reageren op de ophef. En houd u vast, dat gebeurde met o.a. de volgende woorden: ‘Laura heeft haar straf uitgezeten en probeert haar leven weer op de rit te krijgen. Het is een opzienbarend verhaal. Door dit te vertellen, appelleert het aan vergevingsgezind zijn, en past het ook in deze tijd.’ Vergevingsgezind??! Moet dit ons een ‘lekker kerstgevoel’ geven of zoiets? In wat voor wereld leven deze mensen?

En vervolgens kwamen de MSM-kranten natuurlijk met hun recensies, en die waren precies zo wereldvreemd als gevreesd mocht worden. Ik weet niet hoe nauwkeurig u het rijtje gasten bestudeerd hebt, maar er zat iemand bij die natuurlijk veel dubieuzer was dan deze kalifaatgangster. Iemand waar je – blijkbaar – meer twijfels bij moet hebben dan bij een vrouw die willens en wetens afreist naar een moordzuchtige dictatuur waar aan de lopende band oorlogsmisdaden worden gepleegd. En die iemand was – u raadt het al – Thierry Baudet.

Zo gênant ongevoelig als onze MSM zijn voor de ellende van de IS-slachtoffers, zo overgevoelig zijn ze voor de MOGELIJKE ellende die Baudet OOIT MISSCHIEN aan zal richten ALS hij EVENTUEEL aan de macht ZOU komen. Bij de Statenverkiezingen eerder dit jaar haalde zijn partij de meeste stemmen en sindsdien zijn veel media voortdurend op campagne tegen dit ‘fascistische’ gevaar. En dus waren de recensenten vooral verontwaardigd over ‘het podium’ dat Baudet kreeg, terwijl ze in een adem door Laura toch wel erg interessant en begrijpelijk vonden. Wilfred Takken schreef een recensie voor NRC, Renate van der Bas deed dat voor Trouw.

Citaat uit Trouw van Renate van der Bas: ‘Dat kalifaatmeisje Laura H. zet je toch aan het denken. Prima allemaal. Maar zaten we op Kerstavond nou echt te wachten op de wedergeboorte van Thierry Baudet?’ 
U leest het goed. Laura kreeg de schattige titel ‘kalifaatmeisje’ en het was ‘prima allemaal’ dat zij te gast was. Sterker nog, dit had Renate ‘aan het denken’ gezet. Maar Baudet als gast? Dat ging te ver. Van der Bas maakte zich zorgen dat Baudet door dit interview ‘salonfähig’ zou worden; verderop beschuldigde ze de politicus nog van ‘eigenpijperij’ en ze verzekerde haar lezers dat ze hem echt geen ‘toffe peer’ was gaan vinden. Alsof we daar bang voor waren.

Wilfred Takken maakte het in het NRC nog bonter. Citaat: ‘Politicus Thierry Baudet verpest de warme kerstsfeer.’ Natuurlijk. Wilfred zat net zo lekker te genieten van vrede op aarde, kwam ineens Baudet in beeld! Terwijl Baudet – aldus Wilfred – niet een man is die je op kerstavond in de huiskamer wil hebben, terwijl de engelen buiten „Vrede op aarde voor de mensen van goede wil” zingen. Dit nadat hij de meest dubieuze uitspraken van Baudet had aangehaald die hij – elders – kon vinden. Elders, want de uitspraken in het programma waren blijkbaar niet extreem genoeg.

Heeft Wilfred Takken de wandaden van IS genoemd toen hij de uitzending met Laura besprak…? Maakt u zich maar niet bezorgd. Zie hier wat Wilfred over Laura schreef: Verreweg de beste aflevering is die van Eerste Kerstdag, met zanger Duncan Laurence, winnaar van het Eurovisie Songfestival, en Laura H., de vrouw die zich met haar gezin aansloot bij IS. NRC-redacteur Thomas Rueb schreef een bestseller over haar. Laura H., die niet herkenbaar in beeld wil, vertelt haar opzienbarende verhaal nog een keer, terwijl ze een tekening maakt van zichzelf met haar kinderen. Ze kan zich herkennen in Duncan Laurence omdat die een moeilijke jeugd had als gepeste puber. Laura H. werd als moeilijke puber uit huis geplaatst. Beiden voelden zich niet gezien. Hij werd gered door de muziek. Zij zocht haar heil in het kalifaat. Hemel en hel. Mooi portret van twee millennials die ieder een andere afslag namen.’

Het staat er echt. Duncan was na zijn moeilijke jeugd liedjes gaan zingen, Laura was naar het kalifaat vertrokken. Dat zijn zo de opties na een moeilijke jeugd. Herkenbaar. Als ik gepest ben op school, ga ik ook altijd hoofden afhakken. Was mijn vader niet aardig voor me? Hup, even een paar Jezidimeisjes verkrachten. Dat is ook een afslag die je kunt nemen, nietwaar?
Je vraagt je af of deze ‘journalisten’ ooit wel eens onder de mensen komen.

En waar je al vraagtekens kunt zetten bij de opzet van dit programma – en met name de keuze van de gasten – nog pijnlijker werd het toen de maakster van het programma – Eveline de Vletter – op Twitter haar verbazing uitsprak. Waarom waren al die mensen zo verbolgen dat dit ‘jihadbruidje’ geïnterviewd was? De tweet van Eveline was een reactie op een afkeurende tweet van Volkskrantcolumnist Teun van de Keuken. Hij zei over het programma: ‘Vreemd, Als presentator van journalistieke programma’s voor deze omroep vind ik dit pijnlijk, onbegrijpelijk en niet te verdedigen.’
Hierop reageerde Eveline met: ‘Hoi Teun, ik heb dit programma gemaakt en begrijp de verbolgenheid niet. De keuze voor een gast over een onderwerp dat dit jaar zeer aanwezig was; het afreizen van ‘jihadbruiden’/ Onze keuze was: het uitzonderlijke verhaal van iemand wiens jeugd zó dramatisch verliep,’ Eerst dacht ik nog: er staat een komma aan het eind, ze gaat iets uitleggen. Maar er kwam niets meer. Dit was het. Een bericht uit een andere wereld.
Ze. Begrijpt. Het. Echt. Niet.

Dit is dus iemand die maatschappelijk relevante programma’s probeert te maken. Iemand die aansluiting wil zoeken bij de actualiteit en menselijke verhalen wil brengen. En ze begrijpt NIET dat IS-gangers oorlogsmisdadigers zijn die al veel te veel zendtijd hebben gekregen?
Hoe wereldvreemd kan je zijn?
Van links tot rechts tot midden: iedereen viel over haar heen. Meerdere grote twitteraars besteedden er aandacht aan en ze kreeg honderden reacties. Voor zover ik kon zien zaten daar geen steunbetuigingen bij. Inmiddels heeft Eveline haar Twitteraccount afgeschermd en haar LinkedIn afgesloten. Of ze verder nog op sociale media zit heb ik niet uitgezocht, ze heeft ongetwijfeld bij alles op de panic button gemept.

De meerderheid van Twitter is het er wel over eens dat deze vrouw een enorme blunder heeft gemaakt. Ten eerste door dit programma op deze manier te maken, ten tweede door haar totale gebrek aan besef van wat ze nu eigenlijk fout heeft gedaan. Het is natuurlijk leuk om het allemaal eens te zijn – dit keer mogen wij even deugen – maar het is zorgwekkend dat dit mogelijk is. De NPO pretendeert ons ‘venster op de wereld’ te zijn en krijgt daar honderden miljoenen aan belastinggeld voor, maar hiermee werd wel even erg duidelijk hoe ver deze mensen van de realiteit af staan. Waar is hun morele antenne?

Het zou een goede zaak zijn als de mensen bij de NPO eens aan wat zelfonderzoek gingen doen. Een paar weken geleden – blijkbaar ter gelegenheid van Sinterklaas – werden we getrakteerd op een wereldvreemd stuk van Shula Rijxman, dit keer vloog Eveline de Vletter uit de bocht. Dit is geen geïsoleerd geval, dit is hoe de NPO-bubbel in elkaar zit. Het is het resultaat van jarenlang in een klein wereldje elkaar napraten en dan denken dat de hele maatschappij er zo over denkt. De missers van de laatste tijd maken wel duidelijk waarom de NPO zich zo panisch vastklampt aan de subsidiepot; zonder belastinggeld zijn deze mensen kansloos. Alleen is dan de vraag: moet de rest van Nederland betalen voor de hobby’s van een paar wereldvreemde knoeiers?

Natuurlijk kunnen de bubbelaars van de NPO nu de vlucht naar voren kiezen: zij weten hoe het zit en al die verontwaardigde reacties zijn van domme boerenpummels die niet de juiste prioriteiten hebben. Verleidelijk, want dan hoef je geen ongelijk toe te geven, je kunt je superieur (blijven) voelen en je hoeft niet te veranderen. Maar dit is een doodlopende weg.

Als de NPO met minder belastinggeld nog bestaansrecht wil hebben, kan dat niet door vanaf de preekstoel het vingertje te heffen. Er zal toch echt enig raakvlak met de rest van de maatschappij moeten zijn.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.