Eerst even een spiegelverhaal, zodat iedereen zich naar het juiste kamp kan begeven…

 • Hij: Hé Marike, ik vond het leuk om kennis te maken…
 • Zij: We hebben echt een klik, Rob. En je hebt zo’n warme stem, die past echt bij je foto.
  We moeten een keer afspreken!
 • Hij: Natuurlijk! Maar ik moet nu eerst even Sascha uitlaten, ze kijkt me al een tijdje zo zielig aan…
 • Zij: Ga je met haar mee dan?
 • Hij: Doe jij dat dan niet?
 • Zij: Welnee… Als Boris eruit wil, gaat hij gewoon bij de deur staan. Dan doe ik de deur open, en hij redt zich wel.
 • Hij: Laat je hem dan in de tuin?
 • Zij: Ja, maar die zit niet op slot hoor. Van mij mag hij gaan en staan waar hij wil, we leven in een vrij land!
 • Hij: Maar… krijg je dan geen klachten? Van buren en zo?
 • Zij: Doe niet zo mal Rob! Goed, er zijn wel mensen die klagen, maar die hebben altijd wat te zeuren.
  Die man van 17 bijvoorbeeld, die zegt dat Boris in zijn tuin poept. Wat een onzin! Wie zegt dat het Boris was?
  En dan dat mens van 11, die houdt bij hoog en laag vol dat Boris haar konijn heeft doodgebeten! Ja, laat dat beest dan ook niet in een open ren rondlopen, dan vraag je er toch om? En bovendien, ik geloof nooit dat Boris dat heeft gedaan. Ze zegt wel dat ze hem heeft gezien, maar dat noem ik geen bewijs.
 • Hij: ……
 • Zij: Hallo Rob? Ben je daar nog?
 • Hij: Eh… ja, als je dat zo zegt… en tenslotte betaal je eigenlijk al vooruit voor de onkosten, nietwaar?
 • Zij: Wat bedoel je?
 • Hij: Nou, je betaalt toch hondenbelasting?
 • Zij: Ha haha! Nee joh, mallerd! Boris is toch geen hond. Boris is een kat! Is Sascha dan een hond?
 • Hij: …eh, ja. Een Husky…
 • Zij: Dat staat niet in je profiel… dat valt me tegen, hondenbezitters zijn vaak star en hiërarchisch ingesteld. Niet zo speels als kattenmensen. En ze zijn vaak ook asociaal, daar houd ik niet zo van…
 • Hij: Hondenbezitters asociaal? Hoe kom je erbij!
  Hoe zou je het vinden als ik Sascha op zo’n manier uitliet? En dan de klachten van de buren negeerde? Dat zou pas asociaal zijn!
 • Zij: Wat?! Durf jij mij asociaal te noemen?
  Hondenbezitters zijn veel asocialer dan kattenbezitters, daar is onderzoek naar geweest! Ik heb het ergens gelezen, het staat op internet: kattenbezitters zijn heel invoelend en sociaal, maar hondenbezitters zijn autoritair en dominant.
 • Hij: Dus ik ben autoritair en dominant omdat ik een hond heb? Vind je dat niet een beetje overdreven? Honden zijn juist heel sociaal, en de meeste hondenbezitters volgens mij ook. Je zou eens een hond moeten nemen, dan ga je er wel anders over denken. Maar ja, dan moet je natuurlijk wel mee als je hem uitlaat…
 • Zij: Dat is nou precies dat autoritaire gedrag dat ik bedoel! Je insinueert gewoon dat jij het beter weet, en dat ik alles dus anders aan moet pakken.
  Weet je wat dat is? Mansplaining!
 • Hij: Dat zei ik helemaal niet! Ik zei alleen maar dat je er anders over zou denken als je een hond zou-
 • Zij: Ik ben blij dat ik geen hond heb! Honden zijn gevaarlijk, dat weet iedereen!
  En ik geloof er niets van dat hondenbezitters sociaal zijn. Volgens mij hebben heel veel PVV’ers ook een hond!
  En weet je wie ook een hond had?! (verbinding wordt verbroken)
 • Hij: … Marike? Hallo?

Iedereen in het juiste kamp?
Dan nu even over de OPHEF van vandaag: wat wordt er verontwaardigd gedaan over het bericht dat katten elk jaar een slachting aanrichten onder de vogels. Kom niet aan m’n kat! En ja, het is natuurlijk belachelijk als er weer eens regelgeving via de rechter zou worden afgedwongen. Dat soort toestanden hebben we al te veel gezien de afgelopen jaren.

Maar:
Zou het geen goed idee zijn als alle kattenbezitters (ja, ja, de goeden niet te na gesproken…) eens wat meer verantwoordelijkheid voor hun huisdier zouden nemen? Want inderdaad, van hondenbezitters zouden we zulk gedrag nooit accepteren.

Dus geachte kattenbezitters, spaar me het gejammer. Neem gewoon verantwoordelijkheid voor je huisdier.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.