Het was weer eens zo ver. Er doken filmpjes op van jonge blanke tieners die in elkaar getrapt werden door tieners met een kleurtje. Deze tieners van kleur opereerden in groepen, de slachtoffers waren eenlingen.

Er zijn inmiddels vijf aangiftes binnen bij de politie van Gorinchem; allemaal van slachtoffers van rond de veertien jaar oud. Als je ziet hoe zwaar de mishandelingen zijn en hoe standaard de ‘kleurverdeling’ is, dan kan je bijna niet anders concluderen dan dat we hier te maken hebben met gewelddadig racisme. En toch is de reactie van de media hierop op z’n minst traag te noemen, en men laat het racistische aspect blijkbaar liever achterwege.

Ik schreef in mijn vorige artikel hieroverHoe zou de reactie zijn als er een filmpje opdook van een groep blanke tieners die een donkere tiener te grazen nam?
Laat me raden.

 • De opening van het NOS-journaal.
 • Onderwerp van vrijwel alle talkshows.
 • Krantenkoppen op de voorpagina’s van alle landelijke kranten.
 • Analyses op de opiniepagina’s.
 • Kamervragen.
 • Veroordelingen door politici.
 • Racisme!

Nu is er (gelukkig) geen filmpje opgedoken waarin een groep blanke tieners een donkere tiener te grazen nam, maar wel werd afgelopen zondag een donkere speler, Ahmad Mendes Moreira, uitgescholden door de fans van FC Den Bosch. Is dat ook maar in de verste verte te vergelijken met een groep blanke tieners die een donkere tiener in elkaar trapt? Nee, volgens mij is het uitschelden van een volwassen voetballer nog altijd minder erg dan zware mishandeling van jonge tieners. En toch ga ik nu even kijken hoe het gesteld is met de media-aandacht voor dit voorval en voor de filmpjes uit Gorinchem.

Laten we het lijstje uit mijn vorige artikel erbij pakken; eens kijken of ik de ophef juist voorspeld heb, zelfs al gaat het om een minder ernstig voorval. Het moment van peiling is donderdagavond 21 november om 22.00 uur, dus ruim 24 uur nadat de kopschopfilmpjes al ruim gedeeld werden op internet. Bij Gorinchem is het bovendien aanbevelenswaardig om te kijken of het racistische aspect überhaupt genoemd is, dus daar gebruik ik twee kolommen: links als de mishandeling is genoemd, rechts als daarbij het racistisch aspect is benoemd.

Kortom: het incident met Moreira kreeg alle aandacht die ik voor een veel ernstiger voorval voorspeld had, en waar de VIJF mishandelingen in Gorinchem niet genegeerd werden, kreeg dit nieuws in elk geval veel minder aandacht. Hopelijk verandert dit nog, maar op het moment dat ik dit schrijf – ruim een dag nadat de filmpjes alom gedeeld werden – is de stand van zaken zoals in de tabel beschreven.

De media

Om te beginnen het NOS-journaal, betaald van belastinggeld en volgens haar eigen code ‘evenwichtig, betrouwbaar, onbevooroordeeld, etc.’ Het uitschelden van Moreira was diezelfde dag nog de opening van het achtuurjournaal en ook later in de week is er nog uitgebreid aandacht aan besteed. Op het moment dat ik dit schrijf – ruim een dag nadat de filmpjes van Gorinchem viral gingen – is er nog NIETS over deze mishandelingen in het achtuurjournaal te zien. Zelfs niet bij de kleine items. Zelfs niet als ‘gewoon’ pestgedrag zonder racistische achtergrond. Ik heb ook even het RTL-journaal van half acht gecheckt, maar daar was evenmin iets over Gorinchem te zien, terwijl de ophef rond Moreira natuurlijk wel de opening van het journaal was geweest, al was dit wel een dag later dan bij de NOS.

Dan de talkshows. Moreira werd tot nu toe zes keer in talkshows besproken, twee keer bij DWDD, twee keer bij Pauw, een keer bij Beau en ten minste een keer bij Goedemorgen Nederland. Gorinchem werd besproken bij Goedemorgen Nederland en bij Beau, waar zelfs een interview met één van de slachtoffers was. Beau vroeg waarom de jongen dacht dat de groep hem mishandeld had, maar het slachtoffer zat alleen maar zwijgend zijn hoofd te schudden. Misschien bang? In elk geval werd beide keren niet gesproken over racistische motieven bij de daders.

In de vijf grootste landelijke kranten heb ik naar nieuws over deze gebeurtenissen gezocht. Gorinchem werd maar in drie landelijke kranten genoemd, Moreira in vijf. Dat is trouwens een vertekend cijfer, want de verschillende kranten schreven meerdere artikelen over deze onderwerpen. De stand in artikelen is op dit moment 98-12 in het voordeel van Moreira. Nu is het in theorie nog mogelijk dat er de komende dagen nog 86 artikelen over Gorinchem geschreven gaan worden, maar ik vraag het me af.

Daar komt nog bij dat het racisme van de voetbalsupporters luid en duidelijk werd veroordeeld, overal waar het werd besproken. Maar waar verslag gedaan werd van wat er in Gorinchem is gebeurd, moet je de helderheid met een lampje zoeken. Ik kon maar één columnist vinden die glashelder stelde dat dit racisme van gekleurd naar blank keihard veroordeeld moest worden.
Nausicaa Marbe in de Telegraaf: De politie doet nu onderzoek naar mishandelingen in Gorinchem waarbij een allochtone bende veertienjarigen steeds grof geweld gebruikt tegen een autochtone leeftijdsgenoot. (…) Nooit wordt dit een nationaal schandaal waarbij de premier gevraagd wordt om moreel leiderschap te tonen en het onderliggende racisme af te keuren.

Gelukkig dat nog IEMAND zich uitspreekt. In de andere artikelen waar de etnische herkomst van de betrokkenen aan bod kwam, was men wel zo voorzichtig om ‘nuance’ aan te brengen:

 • In het AD wordt een screenshot van een tweet van Filip Dewinter getoond waar hij spreekt over ‘etnisch bendegeweld’ maar dit wordt weer ontkracht door een citaat eronder: In de reacties online zijn de nodige vooroordelen te lezen. Een moeder van een van de slachtoffers vraagt op sociale media om nuance. ,,Het is jammer dat er altijd mensen zijn met hun vooroordelen. Het zal je kind maar zijn. In dit geval is het mijn kind.’’ Verder wordt nergens in het stuk het racistisch aspect genoemd; men houdt het op ‘pesten’ en ‘respect.’
 • Telegraaf: De jonge vrouw laat weten dat de dadergroep vooral van allochtone komaf is, iets wat wordt bevestigd door meer buurtbewoners. Maar ook autochtone Nederlanders (oef, dat scheelt…) zouden deel uitmaken van de groep. „Ze opereren in ieder geval altijd in een groep, nooit alleen. Het zijn net hyena’s”, zegt een andere vrouw in het park.
 • NRC: Wilders sprak van „gewelddadig racisme waar een blanke jongen door allochtoon tuig in elkaar wordt gemept”. FVD-leider Thierry Baudet noemde het „tribaal geweld”. Laat alleen foute politici man en paard noemen, dan kan je als krant alle kanten nog op.

De hele week was het incident bij FC Den Bosch in het nieuws en komend weekend zullen alle clubs in het betaald voetbal de wedstrijd een minuut stil leggen ‘om een vuist te maken tegen racisme.’ Ik twijfel er geen moment aan of de media zullen uitgebreid verslag doen van dit nobele statement. Persoonlijk krijg ik er wel een beetje een vieze smaak van in de mond als ik bedenk dat al die voetbalkopstukken die nu zo stoer tegen racisme zijn, straks zonder gewetensbezwaar (blijkbaar) afreizen naar Qatar om daar te spelen in stadions die met slavenarbeid zijn gebouwd.

De politiek

Dan de Kamervragen. Lodewijk Asscher heeft trots het filmpje op zijn twitter gezet (en nog eens geretweet) waarin hij eiste dat Mark Rutte zelf naar de Kamer zou komen om over het incident met Moreira te praten, want dit kon volgens hem niet afgedaan worden door de minister van sport. Voor blanke jongeren die door lichtgetinte rotzakjes in elkaar worden getrapt hoeft natuurlijk nog niet eens een staatssecretaris naar de Kamer te komen…

Het valt bij dit onderwerp trouwens op dat politici bijna allemaal laffe opportunisten zijn. Iedereen heeft zijn ‘eigen’ racisme. Verreweg de meesten maken zich alleen maar druk over racisme waarvan kleurlingen het slachtoffer zijn, en een paar maken zich alleen maar druk over racisme waarvan blanken het slachtoffer zijn. Ik ben niet zover gegaan om alle mediamomenten van alle politici na te gaan, ik heb me beperkt tot de twitteraccounts van de partijleiders. Kijkt u zelf maar op hun twitter: er is er maar één die over BEIDE zaken uitspraken heeft gedaan. Is racisme alleen maar het bestrijden waard als je er een tegenstander mee om de oren kan slaan?

Persoonlijk word ik hier nogal moedeloos van. Het lijkt alsof racisme vooral iets is om punten mee te scoren bij de achterban, en niet iets om nuchter aan te pakken.

En dus hebben de ‘linkse’ partijen die zichzelf graag als antiracistisch in de markt zetten een wedstrijdje in verontwaardiging gehouden over het Moreira-incident. Asscher (PvdA) noemde ik net al, maar Jesse Klaver (GroenLinks) probeerde zich ook te positioneren als dappere eenling tegen alomtegenwoordig racisme met deze bizarre uitspraak: Mijn woede zit hem erin dat racisme doodnormaal lijkt te zijn geworden. Ja hoor. Het hele land stond op z’n kop; de ophef was enorm, maar volgens Klaver vindt Nederland ‘racisme doodnormaal.’
Natuurlijk moest ook Rob Jetten (D66) meezingen in dit koortje. Dit kan verdorie niet langer zo. Alsof acceptatie van racisme tegen donkere voetballers de gewoonste zaak van de wereld zou zijn. En net als de andere linkse politici; ruim een dag nadat de kopschopfilmpjes viraal gingen nog geen woord over Gorinchem.
Lilian Marijnissen (SP) hield het nog beschaafd, maar Esther Ouwehand (Partij van de Dieren) was onbeschaamd opportunistisch: Hoi @thierrybaudet ik was eigenlijk wel benieuwd wat jij hier nou van vindt?👇 Ik sta aan de kant van Ahmad en vind die lui die “K-zwarte, k-neger, k-katoenplukker, Zwarte Piet” naar ‘m schreeuwden maar verachtelijk gespuis. En jij? #teamAhmad #mendesmoreira
Ja hoor. Het is natuurlijk belangrijker om een politieke tegenstander met jouw deugdzaamheid om de oren te slaan dan om simpelweg stelling te nemen tegen racisme.

Donderdag schoot het me even helemaal verkeerd. Deze politici liggen in een morele stuip over een paar grofgebekte hooligans, maar kopschopfilmpjes waarin blanke tieners worden afgetuigd door allochtone tieners lijken voor hen bijzaak te zijn. Terwijl er al jaren filmpjes met deze kleurverdeling naar buiten komen.

Ga je dan kijken bij de ‘verdedigers’ van de autochtone bevolking, dan word je ook niet vrolijk. Wilders en Baudet zijn al net zo opportunistisch als de linkse politici waar ze zich zo graag tegen afzetten. Beiden hebben de racistische spreekkoren genegeerd, maar besteden wel uitgebreid aandacht aan Gorinchem. Is politiek dan alleen maar een markt waar je probeert klanten te werven? Wat denken deze politici nu eigenlijk? Dat hun kiezers weg zullen lopen als ze racisme tegen donkere voetballers afkeuren? Ten eerste hebben ze dan wel een heel lage dunk van hun kiezers; ten tweede maken ze daarmee duidelijk dat ze scoren bij verkiezingen belangrijker vinden dan racisme bestrijden.

Zelfs Tunahan Kuzu (DENK) deed het dan nog beter met alleen een retweet van Ons Oranje waarin racisme wordt afgekeurd. De enige partijleider die over beide zaken tweette was Gert Jan Segers (ChristenUnie) die wat mij betreft deze week de integriteitsprijs wint, al benoemde ook hij niet de etnische kant van de kopschopfilmpjes. Wie alle tweets die op donderdagavond online stonden wil lezen: onderaan het artikel heb ik de volledige lijst opgenomen. Zoek uw partij.

Conclusie

Ik zou willen besluiten met een oproep aan de Nederlandse media en politici. Racisme is niet een menukaart waar je van kunt kiezen wat in je kraam te pas komt en wat niet. Het is niet iets wat je kunt gebruiken om je eigen punten te maken of je achterban mee te plezieren. Racisme is een bloedserieuze zaak en het kan een gigantisch probleem worden in de Nederlandse samenleving als we het niet NU aanpakken, op ALLE fronten.

Voor de rechtse politici en opiniemakers: Er is wel degelijk racisme van blank naar gekleurd in Nederland; het is er altijd geweest, maar het was lang een marginaal verschijnsel. Als racisme niet meer sociaal verwerpelijk is, als racisme een geuzennaam wordt, waar komen we dan terecht? De blanken zijn in Nederland een grote meerderheid; als zij zich tegen de gekleurde minderheid keren, kunnen wij als land pijlsnel afglijden naar een apartheidsstaat. Neem afstand van racisme, ook (juist!) als er onder je eigen achterban mensen zijn die zich daaraan schuldig maken.

Voor de linkse politici en opiniemakers: Wat iedereen in Nederland moet gaan beseffen, is dat er zo langzamerhand een hoop racisme is van gekleurd naar blank. Het zijn niet alleen de kopschopfilmpjes van donkere tieners die blanke leeftijdsgenoten mishandelen: het zijn ook de talloze overvallen van kleurlingen op blanke bejaarden; het zijn ook de figuren die blonde meisjes op straat lastig vallen en no go area’s creëren voor westerse vrouwen, en het zijn zeker ook de voortdurende scheldpartijen op blanke Nederlanders als de bron van alle kwaad. En het ontbreken van kopschopfilmpjes waarin blanke tieners met z’n allen een donkere tiener te grazen nemen is een goede zaak, maar hoe lang nog voordat we daar het eerste voorbeeld van gaan zien?

Laten we afstand nemen van racisme. ELK racisme.

Tot slot de tweets van partijleiders hierover tot 21 november 22.00 uur

Hier een paar uitspraken waarmee onze ‘leiders’ blijkbaar hopen te scoren bij de eigen achterban. Op volgorde van de laatste peiling.

 • Mark Rutte (VVD) heeft niet getweet. Maar ja, hij vindt visie alleen maar iets wat in de weg zit, dus verwacht van hem geen moreel leiderschap.
 • Lodewijk Asscher (PvdA) ziet de gunstige peilingen en positioneert zich als ridder tegen racisme. Hou je vast, hier komt hij.
  • (bij een filmpje van Wijnaldum) krachtig statement van @OnsOranje @GWijnaldum 🧡
  • (bij de agenda van Rutte) Tijd dat premier Rutte (ook al heeft hij het druk 👇) duidelijk en hard statement maakt tegen racisme in iedere vorm in navolging van @GWijnaldum @OnsOranje
   #SayNoToRacism #moreira #dboexc #kinderfeestvooriedereen
  • (bij retweet Ons Oranje) 🧡 #stopracism
  • Waarom premier Rutte nog veel kan leren van @GWijnaldum 👇(bij een filmpje van Asscher in de Kamer die EIST dat de premier zelf de vragen over racisme bij het voetbal komt beantwoorden)
   Dit filmpje vindt Asscher zo mooi dat hij het NOG een keer retweet…
 • Geert Wilders (PVV) bij een kopschopfilmpje:
  • VEEL MINDER!
  • (bij nogmaals hetzelfde filmpje) Racisme is altijd – ook in voetbalstadions – verschrikkelijk.
   Maar wat over dit gewelddadig racisme waar een blanke jongen door allochtoon tuig in elkaar wordt gemept?
   Waar blijft de consternatie nu?
   Waar is de premier nu?
   Waar is de publieke omroep nu?
   Op zich maakt hij hier goede punten, maar waarom noemt hij het racisme tegen Moreira pas nu hij de hypocrisie van anderen kan aanklagen? Hij had er nog NIETS over gezegd, maar gebruikt het nu omdat het lekker uitkomt.
 • Thierry Baudet (FvD) heeft zelf geen tweet geschreven, maar wel in totaal elf keer een tweet over Gorinchem geretweet:
  • 3 tweets met filmpjes,
  • 2 keer Joost Niemöller,
  • Geert Wilders,
  • Harm Beertema,
  • Katie Hopkins,
  • Johanon,
  • Wierd Duk,
  • Johan Almekinders.
   Het is duidelijk dat Baudet Gorinchem belangrijk vindt, maar hoe denkt hij eigenlijk over racisme waar mensen met een kleurtje het slachtoffer van zijn? Of denkt hij dat zijn achterban uit racisten bestaat die bij hem weg zullen lopen als hij hierover tweet?
 • Bij het CDA – momenteel geen duidelijke leider – heb ik gekeken bij fractieleider Pieter Heerma en bij de vier CDA-ministers. Ze hebben geen van allen over deze twee zaken tweets gestuurd.
 • Rob Jetten (D66) over Moreira: Schandalig en verdrietig. Racisme is zo lelijk en zo laag. Dit kan verdorie niet langer zo.
  Tijd om de rijen te sluiten. Spreek je uit tegen racisme. Tegen verharding. En pak de rotte appels aan die voetbal zo voor iedereen verzieken.

  Verder nog een tweet en een retweet over hetzelfde onderwerp.
 • Jesse Klaver (GroenLinks) over Moreira: Racisme op internet, op straat, in voetbalstadions. Het moet nu echt afgelopen zijn. Mijn woede komt niet doordat er een kleine groep mensen racistisch is.
  Mijn woede zit hem erin dat racisme doodnormaal lijkt te zijn geworden.

  Hij plaatste ook nog een link naar zijn Facebook, maar die lap tekst zal ik u besparen.
 • Lilian Marijnissen (SP) bij een filmpje van Moreira: Hulde aan deze dappere scheidsrechter.
  Bij racisme past maar één antwoord: optreden.
  Verder nog een retweet van Ons Oranje.
 • Henk Krol (50+) heeft over beide zaken niet getweet.
 • Gert Jan Segers (CU) wint vandaag de integriteitsprijs. Hij overdrijft niet en wijdt aan beide zaken een tweet:
  • (bij filmpje Moreira) Well done, scheids. Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt.
   Laten we daarom allemaal en ook buiten het stadion altijd iets zeggen van racisme en antisemitisme!
  • (bij kopschopfilmpje) Kijk naar @BeauRTL Met misselijkmakende beelden uit Gorinchem. Dapper dat het slachtoffer z’n verhaal doet. Hoop zo dat deze daders snel gepakt en bestraft worden.
 • Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) met een filmpje van Moreira: Hoi @thierrybaudet ik was eigenlijk wel benieuwd wat jij hier nou van vindt?👇 Ik sta aan de kant van Ahmad en vind die lui die “K-zwarte, k-neger, k-katoenplukker, Zwarte Piet” naar ‘m schreeuwden maar verachtelijk gespuis. En jij?
  #teamAhmad #mendesmoreira
  Politieke punten scoren door het ‘juiste’ racisme te veroordelen was nog niet genoeg, er moest ook nog een sneer naar een politieke tegenstander bij. Fraaie dame.
 • Tunahan Kuzu (DENK) houdt het heel rustig bij 1 retweet van Ons Oranje.
 • Kees van der Staaij (SGP) heeft er niet over getweet.

Nog een luistertip over deze zaak: Wierd Duk en Kamran Ullah hebben hier in hun podcast verstandige dingen over gezegd.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.