Mark Rutte de leugenaar

Mark Rutte is altijd al een begaafd leugenaar geweest. Hij kan leugens aan de man brengen waar niemand anders mee wegkomt:

  • Iedereen 1000 euro!
  • Geen cent meer naar Griekenland!
  • We gaan de uitslag van het referendum serieus nemen!
  • De onderste steen moet boven!

Soms denk ik dat mensen zo gefascineerd zijn door zijn leugens dat ze op hem stemmen omdat ze de show tot het bittere einde willen kunnen volgen. Een soort pervers masochisme.

Met zijn leugens heeft hij ook meerdere keren de verkiezingen weten te manipuleren. In een eerder artikel schreef ik hoe hij dat voor elkaar kreeg:

Hoe komt het eigenlijk dat de VVD de laatste twee keer de grootste partij is geworden?
Even uw geheugen opfrissen: in 2012 was de PvdA volgens Rutte ‘een gevaar voor Nederland’. Het werd een felle strijd tussen de PvdA en de VVD. Veel kiezers werden door de opgeklopte tegenstellingen naar deze twee partijen gedreven, maar na de verkiezingen vielen de VVD en de PvdA elkaar in de armen en vormden Rutte II. Met name de SP bleef bedrogen achter.

En de verkiezingen van maart 2017 waren nog schandaliger. Herinnert u zich de Turkijerel?
Eind februari stond de PVV nog op riante voorsprong in de peilingen, maar gelukkig, pal voor de verkiezingen kon Rutte zich profileren als staatsman dankzij pogingen van Erdogan om in Nederland campagne te voeren voor de Turkse verkiezingen. En goh, ineens vloog de VVD omhoog in de peilingen, net op tijd om als grootste partij uit de bus te komen.

En zo heeft Rutte meerdere keren de verkiezingen in zijn voordeel weten te beslissen, vaak geholpen door de media – Zomergasten! – die hem hielpen om een sympathiek profiel op te bouwen. Dit gemanipuleer van Rutte was voor mij de reden om voor deze verkiezingen in actie te komen. Om elke manipulatie aan de kaak te stellen en mensen bewust te maken van de smerige tactieken van onze machthebbers. En nu ik me er een paar weken grondig in verdiept heb, besef ik meer dan ooit hoe de kliek die in ons land de lakens uitdeelt, samenwerkt om de macht in handen te houden.

Voor een groot deel rust hun macht op het monopolie op informatievoorziening, wat de reden is dat zij internet als een groot gevaar zien. Maar de informatievoorziening is niet alleen het beheersen van de media: een andere poot van de informatievoorziening is de claim van de gevestigde orde dat zij de betrouwbare cijfers hebben.

De rekenmeesters

Als op onze scholen de leerlingen ‘mediawijs’ worden gemaakt, leren ze wat de betrouwbare bronnen zijn, en die bronnen zijn bijvoorbeeld: het CBS, het Nibud, het PBL, het CPB en het KNMI. Maar wat als deze instituten zich niet meer alleen bezig houden met rekenen? Wat als zij zich bezig gaan houden met politiek activisme?
En dat is precies wat de laatste jaren lijkt te gebeuren.

In meerdere artikelen op OpinieZ hebben Robert Bor en Rutger van den Noort misstanden aan de kaak gesteld bij deze instituten, en Marcel Crok heeft vorige week een schokkend rapport uitgebracht over het KNMI. Ook op Saltmines heeft u kunnen lezen over het schimmige wereldje achter deze ‘betrouwbare’ cijferproducenten. En dan zijn er de rekenaars die op Twitter hun bevindingen delen en wijzen op de vele gaten in bijvoorbeeld de doorrekening van het klimaatakkoord.
Iedereen zou moeten beseffen dat het heel goed mogelijk is om te liegen met cijfers, om resultaten aan te passen aan de gewenste uitkomst. Hoe bizar is het dat alle cijfers zo mooi in het plaatje passen?

Het CBS en het Nibud hebben cijfers geleverd over economische groei en koopkracht die precies bevestigen wat Rutte beloofde. Komt dat even mooi uit, we gaan er allemaal op vooruit mensen!
Het KNMI blijkt metingen gecorrigeerd te hebben waardoor zestien hittegolven uit de eerste helft van de vorige eeuw op magische wijze verdwenen. Past dat even fijn in de agenda van D66 en GroenLinks die graag klimaatalarmisme promoten!
En nu, een week voor de Provinciale Statenverkiezingen, kwamen CPB en PBL met de doorrekening van het klimaatakkoord. Wat een bof dat de kosten zo meevallen!

Moeten wij maar domweg geloven dat we er echt allemaal op vooruit gaan? Al reageerden honderden mensen via Twitter met salarisstrookjes en energierekeningen waar het tegendeel uit bleek?
Moeten wij het KNMI vertrouwen als zij de cijfers veranderen en daar vervolgens geen rekenschap over af willen leggen?
Moeten wij het CPB en PBL geloven als het klimaatakkoord onwaarschijnlijk goedkoop blijkt te zijn en er zogenaamd alleen nog even aanpassingen nodig zijn om de laagste inkomens te ontzien?

Het lijkt er verdacht veel op dat de instituten de cijfers leveren die de politici bestellen, en dat vervolgens de politici roepen dat dit de FEITEN zijn en dat iedereen die iets anders beweert een leugenaar is.

Veel burgers geloven het niet meer

Er waren ooit tijden dat we inderdaad geloofden wat de rekenmeesters ons vertelden, maar dankzij onderzoeken van hardwerkende burgers en journalisten vallen er steeds meer gaten in de verhalen die we voorgeschoteld krijgen. Steeds weer sijpelt er nieuws door waaruit blijkt dat allerlei ‘betrouwbare’ cijfers bij elkaar gelogen zijn.
Denk maar eens aan het onderzoek dat vorige week uitkwam waarin politieagenten zelf vertellen dat zij onder druk staan om de cijfers te manipuleren. Hoe moeten wij dan nog geloven in al die ‘vertrouwenwekkende’ rapporten over de dalende misdaadcijfers waar we al jaren mee om de oren geslagen worden? Alsof burgers niet zelf ondervinden hoe moeilijk het vaak is om aangifte te doen.

Het groeiende wantrouwen van de burgers werd wel duidelijk na de presentatie van de doorrekening van het klimaatakkoord.

O, wat viel het allemaal mee. De kosten waren nog geen tien procent van zelfs de ‘voordeligste’ factchecks in Volkskrant en NRC. Als je de doorrekening moest geloven, had de regering toch eigenlijk een heel aardig akkoord gesloten. De redding van het klimaat lag voor het grijpen! Voor een zacht prijsje!
Niet dat CPB en PBL alles doorgerekend hadden: de NOS kwam meteen gedienstig vertellen dat dat ook niet kon! Daar was het allemaal veel te ingewikkeld voor. En het CPB en PBL willen natuurlijk geen dingen gaan beweren die ze helemaal niet kunnen uitrekenen, toch?
Wat een bescheidenheid.

Er waren natuurlijk wel wat bedenkingen: zo bleek dat juist de lage inkomens de zwaarste lasten moeten dragen. Maar geen nood, Houdini Rutte kwam meteen de blijde boodschap verkondigen dat het kabinet de belasting op de energierekening voor burgers verlaagt en de lasten voor de bedrijven verhoogt. Hij bracht het als een spontane reactie, maar zelfs het gezagsgetrouwe NRC prikte erdoorheen: het was allemaal van tevoren bekokstoofd.
En veel mensen geloofden het dan ook niet. ‘Rutte heeft altijd een stunt vlak voor de verkiezingen. Ik trap er niet meer in,’ zegt een deelnemer aan een onderzoek van EenVandaag. Wat een wantrouwen.

Zou het dan toch mogelijk zijn om te veel te liegen? Hebben politici als Rutte hun geloofwaardigheid nu toch te veel ondergraven? Doen activistische rekenmeesters meer kwaad dan goed? Er is toch heel wat voor nodig om een heel volk zo cynisch te maken dat het zelfs niet meer gelooft in de cijfers van planbureaus en andere overheidsinstellingen.

Stop de afbraak van onze democratie

We moeten deze verkiezingen aangrijpen om dit hele systeem grondig door elkaar te rammelen. We kunnen niet toestaan dat een kleine groep mensen ons land voor hun eigen gewin gebruikt en alles ondergraaft wat de laatste decennia is opgebouwd. Ik zeg ‘opgebouwd’, maar helaas is er ook alweer veel afgebroken. Dat moet stoppen!
Er moet veel meer controle komen op onze politiek en op alles waar wij als burgers op moeten kunnen vertrouwen.

Wij moeten kunnen vertrouwen op de cijfers van het CBS, het Nibud, het PBL, het CPB en het KNMI. Het is te gek voor woorden dat burgers nu na moeten rekenen wat deze instellingen doen, en vervolgens als ketters worden weggezet als zij aantonen dat er – al dan niet bewust – fouten worden gemaakt. Marcel Crok bracht een schokkend en uitstekend onderbouwd rapport uit over het KNMI en de kranten willen er niet eens over schrijven!

De elite die politiek, media en de officiële instituten beheerst, moet verantwoording afleggen. Het volk van Nederland heeft RECHT op een eerlijke vertegenwoordiging. Wij zijn nog altijd in naam een democratie, en het wordt de hoogste tijd dat ook in de praktijk zo is.
Geen censuur, geen gesjoemel met cijfers, geen afbraak van onze grondrechten.

En daarvoor is het nodig dat de coalitie en de ‘behulpzame’ partijen GEEN meerderheid krijgen in de Eerste Kamer. Het gaat er niet om of de oppositiepartijen het allemaal bij het juiste eind hebben, het gaat erom dat de macht verantwoording af moet leggen.

Stem Ze Weg.

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen? Volg Maaike (Repel) op Twitter.